REVOLTA angajatorilor: Statul ne cere prea multe hârtii, iar noi nu găsim angajaţi. Aducem vietnamezi cu salarii de 2.200 de lei net

0

În acelaşi timp, au dificultăţi în recru­ta­re din cauza deficitului de personal şi sunt nevoite să aducă muncitori asiatici la costuri mai mari, dar şi cu retenţia angajaţilor din Ge­ne­raţia Z, mai puţin stabilă, arată concluziile con­­ferinţei „Piaţa muncii – de la realităţile de astăzi, la predicţiile de mâine“, organizată ieri de firma de audit şi consultanţă fiscală KPMG în parteneriat cu ZF.

 

Companiile acuză autorităţile că au biro­cratizat foarte mult procedurile prin noile modificări ale Codului muncii – cum este cazul menţionării orei venirii şi plecării fiecărui anga­jat de la birou-  şi nu ştiu cum să aplice legea pentru a evita amenzile.

 

„Noi nu controlăm politicile interne ale companiilor, nu le spunem cum să facă programul de lucru. Dar dacă au program flexibil, acest lucru trebuie să fie stipulat unde­va, în regulamentul intern, pentru că altfel nu consider că există. Dovada se poate face prin carduri sau prin fişe de prezenţă“, a spus Dantes Nicolae Bratu, şeful Inspecţiei Muncii.  El a clarificat astfel una dintre cele mai mari dileme ale angajatorilor din ultima pe­rioa­dă, care nu ştiau cum să evidenţieze ora de în­cepere şi de terminare a muncii anga­ja­tu­lui, conform noilor prevederi legislative. Bratu a adăugat că aceste modificări au ca scop combaterea muncii la negru, întrucât există şantiere în care muncitorii „au contracte de muncă de 2 ore pe zi şi stau 12 ore la muncă“.

 

Continuarea pe ZFCorporate