REVOLTĂ în lume: un dictator sângeros a fost numit „ambasadorul bunăvoinței”

Odată cu declanșarea scandalului privind numirea unui personaj cunoscut pentru că a distrus economia statului Zimbabwe și comis numeroase încălcări ale drepturilor omului în cei 37 de ani pe care i-a petrecut ca premier sau președinte, OMS a revenit asupra deciziei și i-a retras distincția.”În cursul ultimelor zile, am reflectat la numirea excelenţei sale preşedintele Robert Mugabe ca ambasador al bunăvoinţei din partea OMS pentru (bolile netransmisibile) în Africa.

În consecinţă, am decis să anulez această numire”, a afirmat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), conform Reuters.

 

Alegerea preşedintelui Mugabe, anunţată în cursul acestei săptămâni de fostul ministru etiopian de externe acum la șefia OMS, provocase un val de critici din partea organizaţiilor neguvermantale care denunţau prăbuşirea sistemului de sănătate din Zimbabwe sub regimul Mugabe, dar şi din partea unor ţări care finanţează OMS, precum SUA, Marea Britanie şi Canada.

Marea Britanie a numit această numire drept „surprinzătoare și dezamăgitoare” și o decizie care riscă să strice imaginea agenției și să distragă atenția de la munca globală pe care le face OMS. În același timp, Statele Unite, care îl are pe Robert Mugabe pe lista de persoane sancționate pentru încălcarea drepturilor omului, și-a arătat la rândul lor „dezamăgirea” pentru această numire. Acest lucru vine în contextul în care administrația lui Donald Trump a pus deja sub semnul întrebări finanțarea acordată OMS pentru anumite programe.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed