Revoluția coronavirusului! Biroul va fi omorât, restaurantele vor fi devastate, bicicleta va fi regină

0

Lumea pe care o știam înainte de COVID – 19 a dispărut. Criza a pus țări întregi în izolare, a distrus numeroase afaceri, a omorât sute de mii de oameni și a afectat viața a milioane, dacă nu miliarde de oameni. Întrebarea este acum: ce urmează?

 

Jurnaliștii de la Politico au intervievat zeci de experți și factori de decizie și a inventariat cele mai importante schimbări care se prefigureză.

 

În opinia lor, dacă actualele tendințe vor continua, criza generată de coronavirus va…

 

… omorî biroul. Politico notează că piața spațiilor de birouri a fost lovită în plin de criză. Numeroase afaceri nu se vor mai deschide chiar și după ce trece epidemia, lăsând în urmă multe spații neocupate. Alții își vor lăsa angajații să lucreze de acasă.

 

Potrivit firmei de consultanță Global Workplace Analytics, este de așteptat ca doi ani de aici încolo, 30% dintre angajați ar putea lucra de acasă mai multe zile pe săptămână.

 

Lifturile care funcționează fără ca cineva să apese pe butoanele purtătoare de viruși vor deveni mult mai răspândite, iar spațiile de birouri vor arăta mai spațioase.

 

….devasta sectorul restaurantelor. Este greu de imaginat o Europă care să nu revină la obiceiurile ei de a lua masa în oraș și de a ieși la cafenele, în aer liber. Dar, chiar și după ce restricțiile se vor ridica, experiența Chinei arată că oamenii vor fi mult mai reținuți în a ieși la restaurant.

 

Potrivit specialiștilor consultați de Politico, în primul rând trebuie recâștigată încrederea.

 

În China, restaurantele care s-au deschis au trebuit să introducă măsuri suplimentare de siguranță: măști pentru angajați, spațiu suficient între mese și verificarea temperaturii la intrare. Măsuri similare ar putea fi introduce curând și în Europa, iar acest lucru ar putea complica viața restaurantelor. Mai mult spațiu între mese înseamnă inevitabil mai puțină eficiență economică – iar acest lucru ar putea fi suficient pentru a închide multe afaceri.

 

Specialiștii consultați de Politico estimează că în Irlanda, de pildă, 40-50% din restaurante ar putea să nu mai redeschidă. Din acest motiv, specialiștii din domeniu susțin că guvernele naționale și Comisia Europeană ar trebui să ajute acest sector cu fonduri nerambursabile sau cu împrumuturi cu zero dobândă.

 

… scurta lanțul de aprovizionare. Primul impact tangibil al epidemiei de coronavirus a fost vizibil în magazine, unde oamenii au făcut cumpărături cuprinși de panică, golind rafturile de teama penuriilor. Apoi, restricțiile de la frontiere au îngreunat transportul între țări și munca sezonierilor în agricultură.

 

Comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, susține că una dintre principalele lecții date de criză este că Europa trebuie să se concentreze mai mult pe producția agricolă, pentru a depinde mai puțin de surse externe și pentru a-și spori siguranța alimentară.

 

”Trebuie să ne producem propriile noastre alimente, pe propriile noastre terenuri agricole, de către fermierii noștri și trebuie să fim mai atenți la piața locală, la scurtarea lanțului de aprovizionare”, a declarat comisarul pentru Politico.

 

Articolul integral pe G4MEDIA