REZUMAT BURSIER – Bursa continuă să înregistreze noi minime ale ultimului an

0

Piaţa a încercat şi azi să revină pe creştere însă nu a izbutit. Bursa nu a avut puterea să reziste pe verde decât în prima parte a şedinţei pentru ca apoi să se intre sub valorile de de ieri şi să înregistreze noi minime ale ultimului an.

Titlurile lichide şi BET-FI au pierdut peste 1% pe o piaţă cu deprecieri de 0,6%.
Cu excepţia debutului de şedinţă, interesul a fost extrem de redus. Valoarea de tranzacţionare s-a oprit la aproape 6 milioane de euro.

Evenimentul bursier care a mişcat piaţa a avut în prim plan Banca Carpatica. Titlurile au fost suspendate de Bursă la ora 14 şi 18 minute, când aveau o creştere de 15%, maximul posibil, după ce în piaţă au apărut zvonuri cu privire la o eventuală preluare a băncii. Înformaţia a fost negată de Banca Carpatica. Într-un comunicat transmis Bursei, conducerea Băncii Carpatica a anunţat că în pofida tuturor speculaţiilor, nu se poartă discuţii legate de participări la capitalul social al Băncii Comerciale Carpatica din partea Commerzbank.

Un alt emitent care a atras atenţia a fost SIF Oltenia care a înregistrat o volatilitate sporită în deschiderea şedinţei. După transferul a 100 de mii de acţiuni, SIF Oltenia a avut un salt spectaculos de 8% de la 2 lei şi 72 de bani la 2 lei şi 95 de bani pentru ca apoi să revină din nou în apropierea cotaţiei de referinţă, nivel la care au şi închis. SIF 5 a avut cele mai bune rulaje pe sectorul sif-urilor de 1,8 milioane de lei, o treime realizându-se în prima jumătate de oră.

SIF Moldova a avut cea mai bună evoluţie dintre societăţile de investiţii. Titlurile nu au coborât sub cotaţia de ieri până la ultima tranzacţie care s-a realizat la preţul de 2 lei cu 0,5% mai jos.

Cele mai lichide de pe BVB au fost acţiunile BRD şi Banca Transilvania. Ambele au debutat promiţător însă în final prima a închis cu o scădere de 1% iar TLV în staţionare. SIF Oltenia a anunţat că a subscris la majorarea capitalului social al Băncii Transilvania peste 5,3 milioane de lei, reprezentând contravaloarea unui numar de 15,2 milioane de actiuni.
Titlurile petroliere au înregistrat cele mai mari scăderi dintre acţiunile lichide. Rompetrol s-a depreciat cu 3,5% iar Petrom cu peste 2%.

Pe piaţa Rasdaq lichiditatea a fost redusă de sub 600 de mii de euro. Concefa a avut cel mai bun rulaj de puţin peste 200 de mii de lei.


Lidia Focşan, corespondent The Money Channel la BVB