Risc uriaș pentru cei care suferă de boli cardiovasculare 

0

După un an în care temperaturile ridicate au doborât noi recorduri, specialiștii în sănătate își arată îngrijorarea pentru anii care urmează. Conform studyfinds, până în 2065, decesele cardiovasculare s-ar putea tripla din cauza căldurii extreme.

Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de mortalitate în România, cu o pondere de peste 50% în mortalitatea generală. În primele două luni din acest an, bolile aparatului circulator (categorie care include bolile cardiovasculare) au provocat 24.639 de decese, adică 55,5% din numărul total de decese (44.424), conform datelor oficiale ale Institutului Național de Statistică (INS).

Căldura extremă, rezultată din încălzirea globală, ar putea tripla decesele cauzate de boli cardiovasculare în următorii 50 de ani. Oamenii de știință prevăd că, dacă se depun eforturi minime pentru a reduce emisiile, decesele cauzate de probleme cardiovasculare, cum ar fi accidentul vascular cerebral și atacul de cord, influențate de căldură, ar putea înregistra o creștere cu până la 233% în următorii 13 până la 47 de ani.

O echipă de cercetare care lucrează cu Asociația Americană a Inimii subliniază, de asemenea, o prevalență crescută a deceselor în rândul persoanelor în vârstă și a persoanelor de culoare.

Studiul subliniază necesitatea adoptării unor politici mai agresive pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră, spun cercetătorii, ceea ce ar putea reduce semnificativ numărul de decese rezultate din căldură extremă. 

Cercetătorii au estimat numărul în exces de decese cardiovasculare asociate cu căldura extremă, comparând numărul prezis de decese pentru fiecare regiune în absența căldurii extreme cu numărul de decese în exces care ar avea loc dacă s-ar întâmpla numărul proiectat de zile cu căldură extremă. Analiza lor a arătat că, chiar dacă reducerile de emisii propuse în prezent ar fi implementate pe deplin și respectate, decesele cardiovasculare în exces din cauza căldurii extreme ar fi în continuare cu 162% mai mari până la jumătatea secolului, comparativ cu valoarea de referință din 2008-2019. 

Pe de altă parte, dacă reducerile emisiilor de gaze cu efect de seră nu ar fi implementate cu strictețe, proiecțiile indică faptul că decesele cardiovasculare în exces din cauza căldurii extreme ar putea crește cu 233% în deceniile următoare.

Studiul subliniază, de asemenea, că punerea în aplicare a politicilor ecologice joacă un rol crucial în determinarea rezultatelor în materie de sănătate. Se estimează că adulții de 65 și peste 65 de ani vor experimenta o creștere de 2,9 până la 3,5 ori mai mare a deceselor cardiovasculare din cauza căldurii extreme, comparativ cu cei cu vârsta cuprinsă între 20 și 64 de ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.