România a marcat al patrulea cel mai mare avans al datoriei publice din UE în ultimii ani

0

La sfârşitul lui 2007, înainte ca economia României să intre în recesiune, datoria publică era de 14,5 miliarde de euro. Adică 12,6% din produsul intern brut. Când a venit momentul Lehman Brothers, economia României o ducea în continuare foarte bine, în ciuda dezechilibrelor majore acumulate. La sfârşitul trimestrului trei din 2008, datoria publică coborâse chiar la 11,3% din produsul intern brut, cea mai scăzută valoare din 1998, de când Eurostat publică asemenea date pentru România.

 

De atunci, însă, guvernul de la Bucureşti s-a îndatorat tot mai mult. Statisticile oficiale arată că datoria publică a României a crescut între septembrie 2008 şi aceeaşi lună din 2010 de 2,3 ori, până la 34,4 de miliarde de euro sau 29,3% din produsul intern brut.  Chiar dacă România a rămas una dintre cele mai puţin îndatorate ţări din Uniune, ritmul de creştere a datoria publice a fost printre cele mai rapide în rândul statelor membre: al treilea, după Letonia şi Luxemburg.

 

Creşterea puternică apasă tot mai greu pe buget. Conform estimărilor Ministerului de Finanţe, statul are de plătit în 2011 dobânzi şi comisioane de 2,1 miliarde de euro sau 1,6% din produsul intern brut estimat. În 2008, serviciul datoriei publice a costat autorităţile 950 de milioane de euro sau 0,7% din PIB.