România ar putea semna în 2011 acordul cu Rusia pentru South Stream

0

Acordul va fi utilizat pe post de cadru juridic politic şi internaţional pentru implementarea proiectului în România, se arată într-un comunicat al grupului.

 

În cazul semnării acordului interguvernamental, părţile română şi rusă vor întreprinde cât mai repede posibil demersurile necesare pentru finalizarea aranjamentelor relevante la nivel de companie.

 

O delegaţie condusă de preşedintele Gazprom, Alexei Miller, s-a întâlnit, miercuri, la Bucureşti, cu premierul Emil Boc şi membri ai guvernului. Discuţiile au vizat cooperarea româno-rusă în sectorul energetic, se arată în comunicat.

 

În timpul unei întrevederi cu ministrul Economiei, Ion Ariton, Miller şi directorul general al Transgaz, Florin Cosma, au semnat un memorandum de intenţie pentru pregătirea unui studiu de fezabilitate privind trecerea South Stream prin România. Părţile au convenit să fie înfiinţat un grup mixt de experţi în acest scop.

 

Preşedintele Gazprom va vizita, vineri, şi Bulgaria, pentru discuţii referitoare la proiectul South Stream, potrivit Novinite.

 

South Stream, dezvoltat de Gazprom şi grupul italian Eni, vizează transportul de gaze spre Europa pe sub Marea Neagră şi prin intermediul Bulgariei. Gazoductul, care urmează să fie finalizat în 2015, va avea o capacitate de 63 de miliarde de metri cubi de gaze pe an.

 

Gazoductul rusesc concurează proiectul european Nabucco, investiţie evaluată la 7,9 miliarde euro, care va alimenta pieţele din Europa cu gaze naturale din regiunea Caspică şi Orientul Mijlociu. Proiectul, cu o capacitate de aproximativ 30 de miliarde de metri cubi, este derulat de un consorţiu format din companiile Botas (Turcia), Bulgarian Energy Holding (Bulgaria), MOL (Ungaria), OMV (Austria), RWE (Germania), Transgaz (România).