x


  • EUR
    4.8421
    USD
    4.3141
string(11) "agricultura"

România detronează Franţa la producţia de porumb: Suntem PRIMII din Europa!

România a obţinut anul acesta o producţie record de 14,5 mil. tone de porumb, o recoltă care a plasat România pe locul întâi în topul celor mai mari producători de porumb din UE, potrivit datelor Eurostat.

Author: Cristina Popovici | Sursa: Money.ro | Publicat: 15.12.2017, 8:22

„Fermierii încep să fie din ce în ce mai performanţi în ceea ce fac, au rezultate bune, dar sectorul de industrializare şi procesare, cel care aduce valoare adăugată mare, nu este încă suficient de dezvoltat, nu a ţinut pasul cu evoluţia agriculturii“, a spus Alina Creţu, directorul executiv al Asociaţiei Producătorilor de Porumb din România.

 

Fermierii români îşi ţin deocamdată producţiile din acest an agricol în silozuri, în aşteptarea unui preţ mai bun decât cel obţinut în campania de recoltare, potrivit specialiştilor din piaţă. Anul trecut, însă, România a ex­portat circa o treime din producţia de porumb, respectiv 3,4 mil. tone de porumb din 10,7 mil. tone obţinute, potrivit datelor Eurostat. Porumbul românesc s-a vândut anul trecut la export la un preţ mediu de 204 euro pe tonă.

 

Valoarea pieţei de porumb din România se ridică la circa 2,1 mld. euro în 2017, potrivit calculelor ZF. Cei mai mari producători de cereale din România sunt Agro Chirnogi, Agricost şi alţii.