România îmbătrâneşte. O treime din populaţie va avea peste 65 de ani în 2050

0

Studiile arată, pe de altă parte că populaţia ţării se va reduce la aproximativ 19 milioane de persoane în 2030 şi la 16 milioane în 2050.

Populaţia României a pierdut 1,7 milioane de persoane în ultimele două decenii pe seama scăderii natalităţii şi migraţiei. Românii se vor împuţina şi în următoarele două decenii, iar rata negativă de creştere va accelera între 2030 şi 2050. Bătrânii vor ajunge să reprezinte o treime din populaţia României în anul 2050.

În paralel, va accelera şi procesul de îmbătrânire. Va spori atât ponderea persoanelor cu vârste peste 65 de ani în ansamblul populaţiei cât şi numărul celor cu vârste peste 80 de ani. Numărul de octogenari în creştere reprezintă un efect al majorării speranţei de viaţă. La începutul anilor 90, mai puţin de 2% dintre români erau octogenari. Astăzi, ei reprezintă 3%, iar tendinţa este de creştere.

„Suntem în 2010 şi aşa arată proiecţia pentru 2050. Putem să o mai numim „piramidă”? Nu ştiu. Observaţi o tot mai mică „injecţie” de populaţie! Este efectul scăderii fertilităţii. Pe măsură ce avansăm, remarcăm nu doar că populaţia îmbătrâneşte, ci şi că oamenii trăiesc mai mult, dar că, evident, sprijinul care vine din partea sistemului este tot mai mic”, a spus Francois Farah, UNFPA România.

Problematica îmbătrânirii populaţiei şi sustenabilitatea sistemului de pensii nu sunt doar probleme ale României. Aici, însă, autorităţile se remarcă prin modul în care recunosc că nu au soluţii.

„Aţi văzut care este riscul. Avem un cuantum al pensiei pe care ni-l putem permite acum. Încă, încă putem din punct de vedere demografic să ne echilibrăm. Dar ce facem peste 20-30 de ani? Realizaţi că Ministerul Muncii nu poate să vină cu nişte măsuri dacă nu sunt legate de dezvoltarea economică”, a spus Ileana Carmen Manu, director la Ministerul Muncii.