Isărescu: România îşi menţine obiectivul de intrare în zona euro în 2015

„Acest obiectiv poate şi, cred eu, trebuie să fie un catalizator al unor politici coerente. Fără acestea, nu intrăm în zona euro, nu intrăm nicăieri”, a avertizat guvernatorul.

Isărescu a insistat asupra nevoii ca România să fie bine pregătită în acest scop, „să nu intrăm cu dezechilibre”.

„Ne trebuie mare seriozitate când vorbim de trecerea la euro. A o considera un panaceu nu e o soluţie. Putem să intrăm într-o cutie neagră dacă nu suntem foarte bine pregătiţi”, a explicat guvernatorul.

Importanţa pregătirii foarte bune a României în vederea aderării la zona euro a fost subliniată anterior şi de directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Dominique Strauss-Kahn, care a spus că prelungirea calendarului de adoptare a euro de către România nu este neapărat un lucru rău, deoarece mai important este ca ţara să fie pregătită pentru a face acest pas.

Isărescu a explicat că zona euro se caracterizează printr-un curs de schimb fix, care trebuie ţinut sub control, printr-o economie reală echilibrată, fără deficite mari, cum s-a întâmplat în cazul unor ţări.

El a explicat cu această ocazie că nu trebuie să păţim ca alte ţări care au intrat în Uniunea Europeană cu dezechilibre foarte mari şi care odată cu aderarea la zona euro şi-au privat exportatorii de beneficiile unui curs de schimb liber, iar în decurs de 20 de ani au ajuns să piardă foarte mult din competitivitate.

Isărescu a mai explicat că intrarea în zona euro cu un curs distorsionat obligă la aplicarea unor reduceri salariale brutale prin care să poată fi câştigată competitivitate, dar problema cea mare apare în cazul în care aceste măsuri nu pot fi luate.

„Trebuie viziune, să nu forţezi reducerea inflaţiei printr-un curs care ar putea părea ambiţios şi care să îţi erodeze în timp competitivitatea”, a mai spus Isărescu.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed