12 miliarde de euro au economisit românii de afară. Vezi câţi bani trimit în ţară

Un loc de muncă peste graniţe nu mai este pentru mulţi dintre români o sursă de venit pentru toată familia rămasă în ţară. În loc să trimită acasă ei preferă să economisească, scopul final fiind acela de a investi fie într-o casă, fie într-o afacere, în educarea copiilor sau pentru o pensie mai mare. Potrivit unui studiu realizat de International Agency for Source Country Information(IASCI) şi Fundaţia Soros România românii de peste graniţe au economisit anul trecut aproximativ 12 miliarde de euro. Acasă au trimis doar 2,86 de miliarde de euro în condiţiile în care 40% dintre ei nu trimit deloc bani în ţara lor de origine. Este cel mai mare procent din regiune.

 

Economii de 9.000 de euro anual

 

Luat la nivel de gospodărie, din cei 1.896 de euro pe care un emigrant îi câştigă în medie, doar 6 procente ajung în ţară. Cheltuielile ajung şi la la 965 de euro, fapt ce permite multora să economisească. Potrivit studiului, media economiilor anuale se ridică la aproximativ 9.000 de euro, suma putând ajunge în cazul emigranţilor din state precum Canada sau SUA la peste12.700 de euro pe an, în zona de nord a UE la aproximativ 10.700 de euro iar în zona de sud a comunităţii europene la aproximativ 8.300 de euro.”Emigranţii pe termen lung nu emigrează în principal pentru a trimite sue de bani în ţara de origine ci animaţi de ambiţia de a atinge un nivel de economii pe care nu le-ar fi putut atinge în ţara de origine. Principalele scopuri pentru care emigranţii realizează economii sunt: achiziţionarea sau renovarea unei case, investirea într-o afacere, educarea copiilor sau asigurarea unei pensii”, explică realizatorii studiului.

 

Doar 41% se mai întorc

 

Potrivit studiului IASCI, în momentul de faţă muncesc peste graniţe în jur de 2,9 milioane de români,dintre care 43% în Italia, 23% în Spania ,7% în Germania şi 5% în Franţa. Dintre aceştia doar 41% intenţionează să se întoarcă în ţară. Cei mai dornici să plece din ţara de destinaţie sunt românii care trăiesc în zona de sud a UE, 43% dintre aceştia manifestându-şi intenţia de a reveni în România. În schimb, mai mult de jumate dintre emigranţii în statele non UE, precum Canada sau SUA sunt decişi să rămâne peste graniţe.

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed