România s-a întors la obiceiurile de dinainte de criză

Aceasta reprezintă o schimbare de macaz după trei ani grei de luptă cu efectele grave ale crizei economice în care veniturile au avansat mai rapid decât cheltuielile și, datorită acestui fapt, deficitele au fost reduse, iar bugetul s-a echilibrat.

 

Veniturile totale ale bugetului general consolidat se cifrau, la 31 decembrie 2013, la 193,15 miliarde lei, în creștere cu 3,6% față de anul anterior, conform execuției bugetului general consolidat la finele lui 2013, publicată de Ministerul Finanțelor Publice (MFP). În același timp, cheltuielile bugetului general consolidat se situau la 207,92 miliarde lei, în creștere cu 3,8% comparativ cu sfârșitul anului 2012.

 

De fapt, inversarea trendului în care veniturile creșteau mai repede decât cheltuielile a avut loc mai devreme, în luna martie a anului trecut. La finele lunii martie 2013, veniturile bugetare creșteau cu 3%, în timp ce cheltuielile avansau cu 4,4%.

 

Anii de boom de dinaintea crizei au culminat cu rezultatele triste ale anului 2008, când, la o creștere de venituri de peste 29%, cheltuielile au urcat cu peste 38%. Aceste rezultate au dus deficitul bugetar la un nivel de 5,4% din PIB, România având, în 2008, al treilea cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană, după Irlanda și Marea Britanie.

 

A urmat un an 2009 dureros pentru economia autohtonă, când încasările la bugetul general s-au prăbușit cu 5,4%, cheltuielile menținându-se totuși pe un plus de 1,4%. Începând cu anul următor, 2010, execuția bugetară s-a înscris pe un trend „sănătos”, de creștere a veniturilor mai mare decât cea a cheltuielilor. Practic, este singura modalitate constructivă de a reduce deficitul bugetar. Găurile din buget nu vor putea fi acoperite niciodată în condițiile în care cheltuielile cresc într-un ritm mai rapid decât pot încasările să le acopere.

 

Începând cu martie 2013, bugetul României a revenit la creșterea nesustenabilă a cheltuielilor. Bilanțul de la final de an indică, pe categorii, o majorare a cheltuielilor de personal cu 13,5%, iar a cheltuielile cu bunurile și serviciile cu 12%.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed