„România suferă de o reglementare excesivă, făcută uneori haiduceşte”. Vietnamul ne dă clasă

0

„Trebuie să schimbăm paradigma în România. România ar trebui să investească în sănătate şi educaţie pentru a se pregăti pentru un viitor mai bun. Este un paradox aici, trebuie schimbat modul de a gândi al politicienilor şi să se investească mai mult în aceste domenii“, a susţinut Martine Draullette, director general al Roche Romania, una din cele mai mari companii farma­ceu­tice de pe piaţa locală. Ea a mai spus că accesul la medicamente poate fi asigurat prin mai multe metode. „Prin preţ, ca în Spania. În Franţa nu există probleme de furnizare către spitale pentru că producătorii furnizează direct spitalelor, nu există intermediari. Distribuitorii sunt doar pentru zona de retail. Nu ai nevoie de un intermediar pentru a furniza medica­mente spitalelor“, a precizat ea. Compania Roche se numără printre cele care au retras de pe piaţa locală medica­mente, despre care şefa companiei spune că erau „vechi“ şi că la acele pro­duse există generice, pe care guvernul ar trebuie să le aducă pe piaţă.

 

Christian Rodseth, managing director la Janssen Phar­maceutical, o companie a Johnson & Johnson, susţine că metodologia de preţ la medicamente şi taxa clawback pe care producătorii o plătesc sunt principalele obstacole din piaţa farmaceutică românească, iar riscul la care sunt supuşi pacienţii vine din lipsa unor medicamente din piaţă. „Metodologia de preţ în România nu are sens. Avem cele mai mici preţuri din regiune şi vedem că medicamentele nu sunt disponibile în ţară. Ştim că există riscul ca oamenii să nu aibă acces la medicamente. Un clawback fix de 15% este soluţia şi am vorbit cu autorităţile în acest sens“, a spus el.

 

„România suferă de o reglementare excesivă, făcută uneori haiduceşte. Este greu să îţi faci o politică pe termen lung dacă nu ai predictibilitate. (…) Nu peste tot lucrurile sunt reglementate, dar, de exemplu, în Vietnam au mai multă ordine în legislaţie, drept dovadă viteza cu care am deschis o reprezentanţă“, a declarat Ioan Nani, directorul general al Antibiotice din Iaşi, una din cele mai mari fabrici româneşti de medicamente, cu afaceri de 334 de milioane de lei anul trecut.

 

Citește mai departe în ZF.