România, ţara cu cea mai mare rată a șomajului în rândul tinerilor din Europa

0

Datele celei mai recente analize economice arată că România se caracterizează prin prezența predominantă a tinerilor zilieri în forța de muncă, iar această situație este accentuată de cea mai mare rată a șomajului în rândul tinerilor din Europa.

Sociologul Dan Petre a discutat la Antena 3 CNN despre dificultatea de a intra pe piața muncii și motivele pentru care tinerii evită angajamentele full-time.

El a subliniat că această realitate este rezultatul unei combinații de trei factori. În primul rând, economia joacă un rol important, deoarece tipul de economie favorizează apariția locurilor de muncă temporare, în special în sectorul construcțiilor.

În al doilea rând, aspectele legate de mentalitate influențează deciziile tinerilor, întrucât, spre deosebire de alte țări, unde tinerii părăsesc mai devreme casa părintească și sunt nevoiți să se angajeze pentru a se întreține, în România există o tendință de întârziere a intrării pe piața muncii.

În fine, educația reprezintă un factor crucial, deoarece sistemul de integrare a tinerilor în economie imediat după absolvirea școlii nu este la fel de bine dezvoltat ca în alte țări. Acest lucru se reflectă în cerințele frecvente de experiență de cel puțin doi ani din partea angajatorilor, ceea ce face dificilă intrarea tinerilor pe piața muncii.

Sociologul Dan Petre a concluzionat că configurația economiei și tipurile de locuri de muncă disponibile într-o țară joacă un rol crucial în determinarea accesului tinerilor pe piața muncii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.