Românii cu dizabilităţi, discriminaţi din punct de vedere profesional

0

„Dizabilitatea nu este o stigmă, este o situaţie în care oricare dintre noi ne putem găsi la un moment dat şi din acest motiv cred că trebuie să găsim soluţii pentru aceste persoane. Este necesară adoptarea unei strategii naţionale şi a unui program naţional de implementare a acestei strategii. Pe de altă parte, fiecare minister trebuie să redacteze, şi Ministerul Sănătăţii este cu siguranţă una din aceste instituţii, un program sectorial care să poată să răspundă nevoilor acestor persoane”, a spus Victor Olsavsky, şef birou pentru România al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

 

Potrivit unui raport mondial privind dizabilitatea, peste un miliard de persoane din toată lumea trăiesc cu o formă de dizabilitate, adică 15% din populaţia lumii. Din aceştia, aproape 200 de milioane de persoane se confruntă cu dizabilităţi grave, precum tetraplegia, depresia severă sau orbirea. Numărul estimat de copii, până la 14 ani, care trăiesc cu dizabilităţi variază între 93 şi 150 de milioane.

 

În România există 690.000 de persoane cu handicap, deci aproape 4% din populaţia ţării. Peste 60.000 din aceste sunt copii. În plus, peste 600.000 de persoane adulte cu handicap sunt neinstituţionalizate şi numai 27.000 sunt încadrate în muncă la nivelul întregii ţări.

 

Cifrele dizabilităţii în alte state de pe glob în ceea ce priveşte asistenţa medicală sunt la fel de dramatice. Astfel, sondajele realizate în Australia, Canada, Noua Zeelandă şi SUA au indicat că între 60 şi 80% din persoanele cu dizabilităţi sunt asistate zilnic, iar cea mai mare parte se bazează pe asistenţă din partea familiei. Peste 40% dintre persoanele cu handicap afirmă că li s-a întâmplat să nu reuşească să se mute din pat sau pe scaun, în timp ce 23% din ei se tem să nu fie nevoiţi să se interneze într-un azil.

 

Reprezentanţii Societăţii Române de Medicină Fizică şi de Recuperare estimează însă că cifrele reale ale dizabilităţii în România depăşesc DUBLUL statisticii oficiale. Specialiştii avansează astfel o cifră îngrijorătoare în acest sens. Potrivit reprezentanţilor Societăţii de Medicină Fizică şi Recuperare, în ţara noastră există peste 1,5 milioane de persoane cu dizabilităţi, adică undeva spre 10% din populaţie.