x


  • EUR
    4.8026
    USD
    4.4462
string(16) "instant-articles"

Românii vor putea beneficia de O NOUĂ PENSIE! Cum va funcţiona

Românii vor putea beneficia de o nouă pensie în curând, după ce un proiect privind înfiinţarea pensiilor ocupaţionale a fost adoptat miercuri de Parlament.

Author: Cristina Popovici | Sursa: Money.ro | Publicat: 13.12.2019, 10:52

Camera Deputaţilor este for decizional, iar iniţiativa mai trebuie doar să fie promulgată de preşedinte pentru a intra în vigoare.

 

Proiectul de lege reglementează cadrul legal pentru înfiinţarea schemelor de pensii ocupaţionale şi ale fondurilor de pensii ocupaţionale. Componenta de pensii ocupaţionale este prevăzut a fi facultativă. Iniţiativa legislativă a fost adoptată de Guvern în luna august.

 

Proiectul transpune prevederile unei Directive europene privind activităţile şi supravegherea instituţiilor pentru furnizarea de pensii ocupaţionale (IORP). El defineşte principiile înfiinţării schemelor de pensii ocupaţionale şi ale fondurilor de pensii ocupaţionale, autorizarea schemelor de pensii ocupaţionale, constituirea fondului de pensii ocupaţionale prin contract de societate civilă, colectarea contribuţiilor şi investirea resurselor financiare ale fondurilor de pensii ocupaţionale, precum şi plata pensiilor ocupaţionale.