Rușii și spaniolii fac miliarde dintr-un business ilegal

0

Spania și Rusia sunt statele cu cel mai mare profit de pe urma pescuitului ilegal. Pescarii care își desfașoară activitatea în afara legii prind în fiecare an pește în valoare de până la 23,5 miliarde de dolari, iar cifrele sunt în continuă urcare.

Pescuitul excesiv se întoarce însă și împotriva pescarilor. Din cauză că au secat rezervele de pește din apele locale, aceștia trebuie acum să navigheze acum mai departe în larg, spre ape mai adânci. Iar asta înseamna mai mult timp, mai multă munca și combustibil și, în consecință, mai mulți bani cheltuiti.  

 

Deoarece pescuitul excesiv duce la cheltuieli de 50 de miliarde de dolari anual, potrivit Baâăncii Mondiale, guvernele au impus limite asupra rezervelor de pește care pot fi exploatate. Fiecare stat trebuie să trimită rapoarte despre capturile facute către Organizația pentru Hrană și Agricultură a ONU, pentru a se putea verifica dacă toată lumea respectă regulile.   

 

Pentru a ocoli legea, se apelează însă la diferite tertipuri, cum ar fi tehnica flag-hopping. Flag-hopping este un acord pe o perioadă de timp prin care o țară permite unui vas dintr-o alta țară să navigheze în apele sale, reducându-se cheltuielile de operare și fiind evitate în același timp plata unor taxe și a unor reglementări în țara de origine.

 

15% din veniturile globale provenite din pescuit sunt obținute prin această practică. Cei care pescuiesc în țara adoptivă rareori își raportează capturile în fața acesteia, așa că nimeni nu poate verifica atunci când depașesc limitele. Eforturile oficialilor de a proteja anumite specii sunt puse astfel la grea încercare.  

 

Motivele țărilor de adopție sunt cât se poate de clare. Acestea percep o taxă ca să acorde dreptul străinilor să pescuiască pe teritoriul lor. Aproximativ 56,6% dintre vasele comerciale din lume provin din Panama, Liberia, Malta și Insulele Marshall, potrivit datelor CIA, în ciuda faptului ca aceste țări reprezintă, la un loc, doar 0,12% din populația lumii. Inclusiv Bolivia și Mongolia au început să practice aceste procedee, deși nu au nici macar porturi unde să își ancoreze ambarcațiunile.  

 

Un alt avantaj este că e foarte ușor să te ănregistrezi ca membru al FOC (termen ce descrie operatiunea). În doar cateva minute și cu un card de credit oricine se poate înregistra astfel în țările care permit acest lucru. Pentru a ocoli legea, multe dintre vasele de tip flag-hopping își transferă încărcătura către alte bărci ce joacă rolul unor intermediari și care păstrează peștele la temperaturi scăzute în frigidere enorme.

 

Captura poate rămane astfel mult timp pe apă, între două porturi, și este greu de urmărit traseul exact al fiecarei nave. Pescadoarele vând peștii prinși către aceste bărci și primesc la schimb, printre altele, combustibil și mancare, lucru care le convine pentru că nu mai sunt nevoite să se întoarcă în porturile de origine, cheltuind bani pe transport.