Rusia îi caută pe vinovaţii atentatului care a vizat trenul expres Moscova-Sankt Petersburg

0

Potrivit celui mai recent bilant, 25 de persoane au murit, iar 26 sunt date dispărute. Acestea din urmă nu se numără nici printre răniţii transportaţi la spital, nici printre cei decedaţi, a declarat ministrul pentru situaţii de urgenţă Serghei Şoigu la încheierea unei şedinţe a celulei de criză instituite de Guvern. „Sper că până seara toate cadavrele vor fi identificate”, a spus Şoigu. Identitatea a 19 dintre victime se cunoaşte deja.

O sursă din cadrul serviciilor ruse de securitate citată de Interfax a declarat însă că bilanţul s-ar putea agrava, în condiţiile în care la locul catastrofei s-au găsit fragmente de corpuri. Sâmbătă s-a vehiculat pentru un timp un bilanţ de 39 de morţi.

Anchetatorii încearcă să descopere indicii care să le permită să facă lumină asupra acestui atentat, deşi nu a apărut nicio revendicare credibilă a atentatului. „Încă de dimineaţă devreme (…), anchetatorii şi criminaliştii au reînceput să examineze locul accidentului. Anchetatorii lucrează, de asemenea, cu victimele şi cu martorii acestui eveniment”, a declarat la televiziunea rusă purtătorul de cuvânt al comisiei de anchetă a Parchetului federal, Vladimir Markin. „Este încă prea devreme să vorbim despre suspecţi, o anchetă activă este în curs de desfăşurare pentru a stabili şi a căuta persoanele implicate în eveniment”, a adăugat oficialul.

Sâmbătă, comisia a deschis o anchetă pentru terorism, anunţând că trenul a fost vizat de un atentat şi că au fost descoperite „resturi ale unui mecanism exploziv”. Ministrul rus de interne, Raşid Nurgaliev, a dat asigurări că poliţia dispune de indicii potrivit cărora „mai multe persoane” au participat la atentat.

Pe de altă parte, duminică 85 de pasageri din trenul Nevski Express se aflau în continuare spitalizaţi la Moscova, Sankt Petersburg şi în regiunile Tver şi Novgorod, la graniţa cărora s-a produs drama, vineri seara.

Rudele victimelor au venit, cea mai mare parte, din Sankt Petersburg şi Moscova la morga din Tver unde se află cadavrele celor decedaţi. „Aproape toate au avut nevoie de ajutor psihologic”, a declarat pentru Interfax Galina Fedoseeva, purtătoare de cuvânt a administraţiei din Tver, oraş situat la 170 de kilometri nord-vest de capitala rusă.

Patriarhul Bisericii ortodoxe ruse Kiril s-a rugat duminică pentru victimele atentatului la catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova. „Ne rugăm astăzi pentru cei care sunt morţi. Ne rugăm pentru cei care sunt răniţi (…) Poporul nostru nu trebuie niciodată să se obişnuiască cu astfel de evenimente”, a spus patriarhul.

Deraierea mai multor vagoane ale trenului Nevski Express, tren de clasă superioară folosit frecvent de turiştii străini, a avut loc vineri seara, la 284 kilometri de fosta capitală imperială, în apropierea satului Uglova, într-o zonă de păduri şi mlaştini.

Ministrul sănătăţii, Tatiana Golikova, a spus că printre răniţi se află şase străini – un italian, un belgian, un azer, un belarus şi doi ucraineni.

Şeful FSB, Aleskandr Bortnikov, a informat sâmbătă că un mecanism artizanal cu o putere echivalentă cu şapte kilograme de TNT a fost la originea catastrofei. Potrivit lui Vladimir Iakunin, directorul general al companiei ruse a căilor ferate (RZD), un al doilea mecanism exploziv, care nu a funcţionat, a fost descoperit sâmbătă în apropiere de calea ferată.

Duminică dimineaţă traficul a fost „total restabilit” pe linia ferată Moscova-Sankt Petersburg.

O comisie guvernamentală ad hoc, formată de premierul Vladimir Putin, urma să se reunească duminică pentru a decide măsurile ce trebuie luate, în special în ceea ce priveşte indemnizaţiile pentru victime.