Rusia va propune UE să considere South Stream o prelungire a conductelor transfrontaliere ruse

0

Al treilea pachet energetic al Uniunii Europene, care a intrat în vigoare la 3 martie, cere separarea livrărilor de gaz de transportul lor, astfel încât terţii trebuie să aibă acces la facilităţile de transport al gazului. Gazprom, care furnizează un sfert din gazul consumat în UE, este şi furnizor, şi transportator şi de aceea se opune acestor prevederi europene, susţinând că astfel sunt descurajate investiţiile în sistemul de transport.

„Facem mari gazoducte transfrontaliere, dar nu putem semna contracte pe termen lung, deşi europenii înşişi nu se opun acordurilor pe termen lung.

Propunem UE să considere South Stream o continuare a sistemului nostru de conducte transfrontaliere şi să interzică accesul unor terţe părţi la ele”, a declarat luni ministrul rus al energiei, Serghei Şmatko.

El a reamintit că proiectul South Stream va fi prezentat la Bruxelles la 25 mai şi a spus că va cere UE să-l considere proiect prioritar.

Gazoductul South Stream, considerat un rival al proiectului european Nabucco, va transporta până la 63 de miliarde de metri cubi de gaz către Europa, trecând pe sub Marea Neagră. Costurile gazoductului sunt estimate la 21,5 miliarde de dolari şi intenţia Rusiei este de a da conducta în folosinţă în 2015.

Anunţul ministrului rus al energiei intervine în condiţiile în care tot luni s-a aflat că acţionarii din consorţiul Nabucco vor participa la 6 iunie, în Turcia, la semnarea unui acord privind Nabucco. OMV (Austria), BOTAS (Turcia), Bulgargaz, Transgaz (România), Mol Natural Gas (Ungaria) şi RWE (Germania) deţin, fiecare, câte 16,67% din Nabucco Gas Pipeline International GmbH. Părţile angajate în proiect aşteaptă un răspuns decisiv de la Azerbaidjan privind o posibilă participare la proiect.

„Dacă răspunsul Azerbaidjanului va fi negativ, vom contacta Turkmenistanul, Irakul şi Iranul. (…) Nu ne permitem să pierdem timp şi vom folosi toate opţiunile”, a declarat ministrul turc al energiei, Taner Yildiz, citat de Sofia News Agency.

Nabucco are costurile estimate la 8 miliarde de euro, iar părţile negociază cu BERD, BEI şi International Finance Corporation, care face parte din grupul Băncii Mondiale, pentru un împrumut de 4 miliarde de euro. Nabucco este destinat să reducă dependenţa UE de gazul rus a Europei. Construcţia gazoductului a fost amânată pentru 2013, urmând ca Nabucco să fie operaţional din 2017.