AcasăExterneRusia vrea să transforme Azovstalul, simbolul rezistenței ucrainene, în parc de distracții

Rusia vrea să transforme Azovstalul, simbolul rezistenței ucrainene, în parc de distracții

Rusia vrea să transforme fostul combinat Azovstal într-un parc industrial sau de distracții, scrie The Moscow Times. Conform Ministerului rus al Apărării, în total 2.439 de soldaţi şi ofiţeri ucraineni, majoritatea membri ai batalionului de extremă-dreapta Azov, s-au predat la Mariupol după ce trupele ucrainene au încetat pe 16 mai să opună rezistenţă la Azovstal.
Procesul de reconstrucție a parcului a început deja, a anunțat vicepremierul rus Marat Khusnullin. „Nu e nevoie să restaurăm Azvostalul. Zona poate continua să funcționez ca parc industrial sau de distracții”.

Proprietarul fostei uzine Rinat Akhmetov, cel mai bogat om al Ucrainei, a declarat luna trecută că intenționează să dea în judecată Rusia pentru prejudicii de 20 de miliarde de dolari ca urmare a distrugerii combinatului. În timpul atacurilor asupra Azvostalului au murit 153 de angajați.
Khusnullin a mai transmis că Rusia intenționează să extindă capacitatea portului Mariupol și să dezvolte turismul local. „Costurile acestei lucrări sunt greu de estimat, dar sunt destul de mari”, a spus el pentru Rossiya 24.
Denis Pushilin, liderul autoproclamat al Republicii separatiste Doneţk a declarat săptămâna trecută că uzina Azovstal va fi transformată într-un parc industrial, parc public sau zonă rezidenţială.
Rusia a preluat controlul deplin asupra Mariupol luna trecută, când cei aproximativ 2.500 de soldați ucraineni din subteranele combinatului s-au predat. Unii dintre prizonierii de la Azovstal au fost transferați în Rusia, iar comandanții ucraineni capturați ar fost trimiși în renumita închisoare Lefortovo din Moscova.

Ultimele Articole