S-a anunțat data când va fi gata cea mai mare investiție publică în energie din ultimii 20 de ani

Ministrul Energiei, Anton Anton, a anunțat la Iernut, județul Mureș, că unitatea de 430 MW ce se construiește lângă actuala centrală electrică deținută de Romgaz va fi gata în februarie 2020, chiar dacă există 3-4 luni de întârziere, din rațiuni obiective. Noua centrală termoelectrică, cu ciclu combinat gaze / abur, va un randament de 58%, față de 36% cât are actuala termoncentrală. Centrala va include patru turbine cu gaze GE de tip 6F.03, patru cazane recuperatoare generatoare de abur (HRSG) şi două turbine cu abur.

Pentru România, proiectul reprezintă cea mai mare investiţie publică în energie convenţională din ultimii 20 de ani. ”De la Unitatea 2 de la Cernavodă, cred, nu a mai existat o investiţie atât de importantă ca aceasta în energie. Vorbim de o investiţie de 270 de milioane de euro. Acestă investiție înlocuiește vechea centrală de la Iernut”, a spus Anton Anton. 75% din bani provin din fondul Romgaz iar 25% reprezintă finanţare nerambursabilă din Planul Naţional de Investiţii.

Ministrul susține că reprezentanții consorțiului care ridică unitatea de la Iernut au dat asigurări că întârzierile de 3-4 luni vor fi recuperate. ”Mi-aș dori ca ritmul lucrărilor să fie mai intens. Constructorul poate invoca mai multe motive relativ-obiective. Mi s-au dat asigurări, astăzi, că aceste întârzieri vor fi recuperate. În momentul acesta, vorbim de o întârziere de 3-4 luni, dar noi ne-am dori ca la anul în februarie să inaugurăm centrala. Așa sperăm! Probele tehnologice probabil vor avea loc în decembrie- ianuarie”, a mai spus Anton Anton.

În anul 2016, Romgaz a desfăşurat o procedură de atribuire prin licitaţie deschisă în urma căreia a încheiat cu ofertantul câştigător, asocierea formată din Duro Felguera Spania şi Romelectro România, un contract de lucrări ce are ca obiectiv realizarea „la cheie” a proiectului de dezvoltare şi modernizarea termocentralei Iernut, respectiv proiectarea, livrarea echipamentelor, execuţia lucrărilor necesare şi punerea în funcţiune.

Reprezentanții General Electric au declarat recent că tehnologia sa va creşte eficienţa brută a centralei cu 18%, până la 56,4%, şi va reduce emisiile de dioxid de carbon cu 38% faţă de nivelul actual. De asemenea, rezultatul proiectului va fi una dintre cele mai mari şi mai puternice centrale termoelectrice cu ciclu combinat din Europa de Sud-Est, care va schimba livrarea de energie din România. GE consideră proiectul ca fiind unul de referinţă pentru grup, unic în regiune, mai ales prin dimensiuni şi gama completă de echipamente instalate.

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed