S&P: România va respecta ţinta de deficit în 2010 doar dacă taie şi mai mult cheltuielile bugetare

Analiştii agenţiei punctează că adâncirea deficitului bugetar al României la 7,8% din PIB în 2009, după standardul european ESA 95, (7,4% dunpă cele româneşti) este în special rezultatul scăderii abrupte a veniturilor din TVA, odată cu prăbuşirea cererii interne.

Guvernul de la Bucureşti s-a angajat să reducă deficitul la 6,4% din PIB (5,9% după standardele locale) în 2010, potrivit acordului cu FMI şi UE.

„În opinia noastră, implementarea unui buget restrictiv axat pe reducerea cheltuielilor va fi foarte importantă. În lipsa unor măsuri de corectare, credem că deficitul s-ar putea adânci din nou în acest an, mai ales ca urmare a naturii ciclice a veniturilor şi cheltuielilor bugetare într-o economie cu creştere încetinită”, se spune în raport.

Slaba disciplină bugetară din România s-a datorat parţial şi mediului politic, însă S&P consideră că „actualele reforme privind cheltuielile, care vor fi implementate în 2010, ar putea să modifice modelul de cheltuire a banilor de către instituţiile publice, pentru a reduce povara cu salariile bugetarilor”.

„Credem că reforma anunţată ar putea contribui la sustenabilitatea pe termen lung a finanţelor publice din România, prin creşterea vârstei de pensionare, eliminarea pensiilor speciale şi indexarea pensiilor cu inflaţia în loc de creşterea salarială”, potrivit analiştilor S&P.

Agenţia mai susţine că perspectivele pentru finanţele publice în 2010 şi anii următori depind de capacitatea guvernului de a restrânge cheltuielile şi sunt condiţionate de implementarea integrală a reformelor.

„Dacă guvernul şi-ar diminua eforturile în ce priveşte reforma sau ar aplica doar parţial legea responsabilităţii fiscale, am avea din nou îndoieli cu privire la dorinţa acestuia de a continua strategia de reducere a deficitului în anii următori”, se mai arată în raport.

S&P mai estimează că datoria publică a României ar urma să urce la 27,4% din PIB în 2010, de la 21,8% din PIB în 2009. Aceasta ar urma să ajungă la 36,6% din PIB în 2013.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed