Saint Gobain, fabrica de 39 mil. euro in Ungaria

0
Saint Gobain, fabrica de 39 mil. euro in Ungaria

Capitalul pentru aceasta investitie va fi asigurat de compania-mama Saint Gobain. Constructiile pentru noua fabrica deja au demarat si se asteapta sa fie finalizate pana in luna septembrie a anului viitor. Fabrica are o capacitate de 13 milioane de placi gips carton pe an, o parte dintre acestea fiind destinata exportului.

Rigips Ungaria detine circa 45% din piata totala de placi de gips-carton evaluata la un volum de 22 milioane de metri patrati. Vanzarile companiei in anul 2006 au fost de circa 27,5 milioane de euro, in crestere cu 10% fata de anul precedent. Conform directorului de vanzari Rigips Romania, Eugen Tofan, grupul Saint Gobain importa placi de gips-carton in Ungaria, din Cehia si din Polonia. Saint Gobain a anuntat, recent, ca a demarat o investitie de 51 milioane de euro si intr-o fabrica de rigips in sudul Bulgariei, aproape jumatate din productie urmand sa fie livrata in Romania, Turcia, Grecia si Serbia. Oficialii companiei estimeaza ca productia va demara in 2010.

Piata romaneasca de placi de gips-carton are o valoare de circa 90 milioane de euro si un volum de cinci milioane de metri patrati. Jumatate din vanzarile de gips-carton sunt asigurate de importuri. Principalii competitori sunt filiale locale ale companiilor franceze Lafarge, Saint Gobain si Knauf.

Fabrica [ Rigips Romania a investit, in 2006, peste 31 milioane de euro in constructia unei fabrici de gips-carton la Turda, cu o capacitate de 13 milioane de metri patrati anual