Salariile din mediul privat, «mâncate» de inflație și de revoluția fiscală

În 2016, salariul mediu net pe economie a fost de circa 2.050 de lei. Anul trecut, acesta a urcat cu 16%, până la 2.380 de lei. Cu o rată medie a inflaţiei în 2017 de 1,3%, rezultă că salariul real s-a majorat cu aproximativ 15 procente. La prima vedere, veştile sunt foarte bune. Iar creşterea puterii de cumpărare chiar s-a văzut.

 

Și în statistici (vânzările din zona comerţului cu amănuntul au crescut cu aproape 11 procente anul trecut, spun cei de la Institutul Naţional de Statistică, INS), şi cu ochiul liber: mall-urile, hipermarketurile, restaurantele sau hotelurile din staţiuni au fost în 2017 la fel de pline ca în perioada de boom 2007-2008.

 

Din păcate, euforia s-ar putea să fie de scurtă durată. Asta pentru că ştirile legate de veniturile românilor nu sună la fel de bine în primele luni din 2018. În primul rând, rata medie anuală a inflaţiei pentru perioada ianuarie-aprilie a fost de aproape cinci procente.

 

Aşa că, deşi salariul mediu a urcat la 2.550 de lei pentru primul trimestru (respectiv cu 11% faţă de aceeaşi perioadă a lui 2017), luând în calcul şi scăderea puterii de cumpărare ajungem la o creştere mai degrabă modestă, de numai 6%.

 

Asta în ciuda faptului că, după cum ne-au anunţat luni de zile guvernanţii, de la 1 ianuarie ar fi urmat să aibă loc o majorare cu 25% a lefurilor bugetarilor (care, în realitate s-a aplicat la salariul brut prin mutarea contribuţiilor obligatorii), iar de la 1 martie ar fi trebuit să se mărească semnificativ salariile pentru cei din sănătate şi educaţie.

 

Ceea ce s-a şi întâmplat pentru o bună parte din ei (chiar dacă pentru o minoritate nu tocmai neglijabilă a personalului medical şi auxiliar veniturile au stagnat sau chiar au scăzut).

 

mai multe, pe capital.ro

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed