Sănătatea-i la pământ! România, locul 1 la numărul de decese din cauze prevenibile sau tratabile

România are cel mai slab sistem de sănătate din Uniunea Europeană. Ne aflăm pe locul 1 pe continent la numărul de decese din cauze prevenibile și din cauze tratabile, conform raportului „Starea Sănătății în Uniunea Europeană pe anul 2023”.

Cheltuielile cu sănătatea pe cap de locuitor din țara noastră rămân și ele cele mai scăzute dintre țările UE, în timp ce numeroase categorii sunt exceptate de la plata asigurărilor de sănătate – doar unul din 3 români plătește asigurare de sănătate. Speranța de viață în România este mult sub media UE și a treia cea mai scăzută dintre statele membre, potrivit hotnews.ro.

Mortalitatea prevenibilă este considerată un indicator al eficienței politicilor publice de prevenție, în timp ce mortalitatea din cauze tratabile este considerată un indicator al eficienței sistemului de sănătate.

În anul 2020 – cele mai recente date disponibile, analizate în raport – s-au înregistrat în România 358 de decese prevenibile la 100.000 de locuitori, aproape dublu față de media UE (180 de decese la 100.000 de locuitori) și 235 de decese din cauze tratabile la 100.000 de locuitori, de 2,5 ori mai mare peste media UE (care este de 92 de decese la 100.000 de locuitori).

Principalele cauze ale mortalității prevenibile au fost COVID-19, precum și bolile cardiace și bolile legate de consumul de alcool, în timp ce principalele cauze ale mortalității din cauze tratabile sunt considerate bolile cardiace, cele pulmonare și accidentul vascular cerebral.

Alți factori majori ce provoacă mortalitate ridicată în România sunt dieta nesănătoasă, fumatul și poluarea. De asemenea, raportul mai arată că mortalitatea în țara noastră a crescut brusc în anul 2020, moment ce a coincis, însă, cu izbucnirea pandemiei de COVID-19, după un deceniu de îmbunătățiri treptate în ceea ce privește rata mortalității.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed