Sângele donat de români ar putea fi trimis în STRĂINĂTATE! Planul Guvernului

0
4
Sângele donat de români ar putea fi trimis în STRĂINĂTATE! Planul Guvernului

Oficialii din sănătate încearcă să obţină bani ca să construiască în România o fabrică de concentrare a acestor proteine. Până atunci, “tratează” cu producătorii mondiali, ca să trimită sângele donatorilor români în străinătate, iar ei să ne livreze în schimb, doctoriile.

 

4 litri de plasmă. De această cantitate este nevoie ca să extragi 1 gram de imunoglobulină. Dacă fabrica românească ar prinde contur, ar trebui să fie capabilă să prelucreze peste 2.400.000 de litri de sânge în fiecare an, ca să ajungem să producem minimul de medicamente de care bolnavii români au nevoie.

 

Fireşte, ne-ar trebui extrem de mulţi donatori, în condiţiile în care acum prelucram doar 18 mii de litri de sânge dar şi o investiţie importantă. Construirea unei fabrici este, probabil, cea mai bună investiţie pe termen lung. ca să asigure tot necesarul pe un an, ţara noastră ar trebui să cumpere 950 de kg de imunoglobulină, asta în condiţiile în care un gram costa aproximativ 200 de lei. nota de plată la finalul celor 12 luni s-ar ridica astfel la 40 de milioane de euro.

 

“Construcţia nu este foarte complicată, acreditarea însă necesită proceduri riguroase şi foarte necesare. nu te poţi juca cu astfel de medicamente”, spune secretarul de stat Cristian Grasu.

 

Până va decide Guvernul dacă va plăti pentru o asemenea fabrica, trebuie găsită o soluţie. O idee ar fi că plasma recoltată în România să fie trimisă unor fabrici din străinătate care să producă imunoglobulina pe care să o trimită înapoi, la noi. Pentru asta, ministerul Sănătăţii încearcă să stabilească o procedură de lucru.

 

Deocamdată, activarea ″Mecanismului European de Protecţie Civila″⁣ ne-a adus doar intenţii din partea a două ţări: Austria şi SUA. Mai multe speranţe sunt de la producătorii de imunoglobulina.

 

Toate cele 5 companii au asigurat că vor începe din această lună redirecţionarea către România o parte din medicamentele de pe pieţele lor. Rămâne de văzut când vor ajunge şi la bolnavi.

 

SURSA: PRO TV