Sărbătoare pentru rockeri: Stufstock împlineşte 10 ani

0

Anul acesta, Stufstock sărbătoreşte 10 ani de activitate şi s-a pregătit pe măsură: între 23 şi 29 iulie, la festival au cântat trupe străine şi româneşti, s-au organizat spectacole de film şi teatru, plus lansări de carte. Pe deasupra, o tabără de aventură i-a așteaptat pe dependenţii de adrenalină din Vama Veche, pasionați de tiroliană, offroad și sporturi nautice.

 

De asemenea, rockerii au fost chemaţi la apel pentru lecţii de chitară, bass sau tobe de la şcoala de muzică RockSchool (24-26 iulie, la terasa Zapata), iar cei care nu s-au putut ţine departe de cărţi nici la mare, au fost invitaţi să participe, pe plajă, la Lecturi Urbane sau la Bookstock-ul de la librăria Librarul. Nu în ultimul rând, firile artistice nu au avut voie să rateze workshop-ul de pictură (23-26 iulie, la terasa Roata), unde au putut învăţa despre colaj, laviu sau tempera pe hârtie şi alte tehnici de bază în pictură.

 

Cât despre muzică, Stufstock a avut de toate pentru toţi, capetele de afiş fiind trupe de rock, reggae şi hip-hop:

 

Dub Incorporation (27 iulie), trupă franceză, combină original muzica reggae, dub şi rap cu influenţe arabe şi africane.

 

Dubioza Kolektiv (27 iulie), o trupă din Bosnia și Herzegovina, îmbină stilurile hip-hop, reggae, dub, rock și folclor bosniac şi promovează pacea şi toleranţa, având în vedere că vin dintr-o țară cu o tulbure istorie recentă.

 

– şi The Subways (28 iulie), o trupă britanică de indie rock a căror muzică probabil că o ştii de pe coloana sonoră a filmului „RocknRolla” a lui Guy Ritchie.

 

Cât despre artiştii şi trupele româneşti, Dan Byron, Gojira, Alternosfera, Gândul Mâței, sau Trooper sunt doar câteva dintre ele.  Iată programul muzical pentru azi, 28 iulie, penultima zi de Stufstock:

 

Sâmbătă (28 iulie):

– Blue Pulse

– Trooper

– Vendetta

– Coma

– E.M.I.L.

– Alternosfera

– The Subways

 

Cum s-a schimbat Stufstock în 10 ani

Acum 10 ani, mai mulţi hipioţi, supăraţi pe faptul că Vama Veche începea să îşi piardă aerul boem din cauza manelelor, betoanelor şi a „textiliştilor”, s-au hotărât să ia atitudine într-un mod non-violent, prin intermediul muzicii. Aşa a luat naştere prima ediţie a Stufstock. Mesajul revoluţionar a prins imediat: în 2003, peste 15.000 de participanţi au venit la concertele gratuite de pe plajă, ca să „Salveze Vama Veche”.

 

Un an mai târziu, festivalul număra deja peste 30 de trupe şi artişti invitaţi, iar publicul crescuse vertiginos la 25.000 de persoane. După câţiva ani, Stufstock a ajuns la un moment de cotitură, organizatorii hotărând să se desprindă de mişcarea ecologistă „Salvaţi Vama Veche” şi să mute festivalul undeva în afara plajei, introducând în acelaşi timp o taxă de intrare.

 

A fost o schimbare binevenită: festivalul s-a îmbogăţit cu spaţii speciale de campare şi mai multe acţiuni artistice: workshop-uri de fotografie, proiecţii de film, cursuri de muzică rock şi spectacole de teatru. Nu în ultimul rând, pe scenele de concert au urcat trupe internaţionale –  Cradle of Filth, dEUS, Apocalyptica, The Dandy Warhols sau Kultur Shock -, pe lângă trupe româneşti precum Luna Amară, Timpuri Noi sau Celelalte Cuvinte.

 

Până acum, Stufstock a reuşit să ajungă la nişte cifre impresionante: 200.000 de spectatori, 14 scene, 86 de trupe românești, 48 de artiști străini, 108 filme și peste 700 de voluntari care au participat la organizarea festivalului.

 

USL cere 100 secţii de vot pe litoral pentru participanţii la Liberty Parade, Stufstock şi Jessie J.