Scandal în hocheiul românesc! Novak, acuze grave la adresa federației

0

Ministerul Sportului, instituție condusă de Eduard Novak, a convocat, în baza prerogativelor sale legale, Adunarea generală extraordinară a Federației Române de Hochei pe Gheață, după ce a fost constatată o conduită de încălcare, în mod repetat, a statutului Federației Române de Hochei pe Gheață și a actelor normative care asigură desfășurarea activității. Inclusiv refuzul de a primi finanțare aduce prejudicii grave și pune într-o situație dificilă hocheiul românesc.

Dispozițiile art. 88^1 din Legea educației fizice și sportului nr. 69/2000 cu modificările și completările ulterioare prevăd că „în situații deosebite de încălcare a actelor constitutive, a statutelor, a actelor normative, Agenția Națională pentru Sport (actualmente Ministerul Sportului) poate dispune convocarea adunării generale extraordinare pentru structurile de utilitate publică.”

Adunarea generală extraordinară are loc în data de 15.02.2023, cu participarea structurilor sportive înregistrate în Extrasul Special al federațiilor ținut de Tribunalul București.

Adunarea generală extraordinară se desfășoară în conformitate cu dispozițiile statutare, coroborate cu dispozițiile Legii nr. 69/2000, cu modificările și completările ulterioare, în sensul că membrilor Federației Române de Hochei pe Gheață prezenți le revine competența exclusivă de analiză și decizie, prin asigurarea cvorumului necesar, iar Ministerul Sportului va exercita atribuțiile de supraveghere și control, în condițiile legii.

Conform Legii educaţiei fizice şi sportului nr. 69/2000, art. 18, alin. 1, lit. K, Ministerul Sportului “supraveghează și controlează respectarea de către structurile sportive a dispozițiilor legale în vigoare și a prevederilor cuprinse în statutele și în actele de constituire a acestora”.

Membrii cu drept de vot ai Federație Române de Hochei pe Gheață sunt participanții din Campionatul Național 2021-2022, potrivit dispozițiilor art. 11.4 din Statutul Federației, iar ordinea de zi a lucrărilor va cuprinde următoarele:

  1. Punerea în discuție a Hotărârii de suspendare a executării hotărârii adoptate de Adunarea Generală de Alegeri a Federației Române de Hochei pe Gheață, din data de 15.09.2022;
  2. Adoptarea unei soluții de către membrii cu drept de vot cu privire la situația organelor executive de conducere a Federației Române de Hochei pe Gheață.

 O serie de încălcări grave și abateri la nivelul conducerii FRHG

Reamintim că, în virtutea prerogativelor conferite de lege, în luna noiembrie a anului trecut, Ministerul Sportului a decis suspendarea executării Hotărârii adoptate în Adunarea Generală Ordinară de Alegeri FRHG din data de 15.09.2022, ca urmare a mai multor nereguli și încălcări ale prevederilor legale în organizarea alegerilor, constatate de Comisia mixtă de verificare constituită ca urmare a plângerilor la adresa conducerii Federației.

Decizia de suspendare a fost luată potrivit dispozițiilor art. 36 alin (1) din HG nr. 884/2001, pentru aprobarea Regulamentului de punere în aplicare a dispozițiilor Legii educației fizice și sportului nr. 69/2000, care prevede că ”delegatul Ministerului Tineretului și Sportului are dreptul de a suspenda executarea hotărârilor organului de conducere care contravin actelor de constituire și statutelor, contractelor încheiate cu ministerul, legilor, ordinii publice și siguranței naționale.”

Comisia mixtă a efectuat o acțiune de verificare la FRHG în perioada 01-04.11.2022, fiind constate mai multe încălcări ale următoarelor prevederi: art. 21 alin. (1) și alin. (2) lit. c) din Ordonanța Guvernului nr. 26/2000, coroborate cu dispozițiile art.11.4 și 99.2 din Statutul Federației Române de Hochei pe Gheață.

Deși prin Hotărârea de suspendare menționată mai sus li s-a pus în vedere organelor de conducere și administrare ale federației ca până la data de 20.11.2022 să repună în discuție problemele care făceau obiectul hotărârii, acest lucru nu s-a întâmplat, în ciuda faptului că obligația este prevăzută expres și de dispozițiile art. 37-38  din Regulamentul de punere în aplicare a dispozițiilor Legii educației fizice și sportului nr. 69/2000, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 884/2001, precum și de dispozițiile art. 94.6 din Statutul Federației Române de Hochei pe Gheață.

În plus, până la data de 16.01.2023, Federația Română de Hochei pe Gheață nu a comunicat oficial un punct de vedere cu privire la aceste aspecte, în ciuda îndatoririlor sale.

Mai mult decât atât, în cursul lunii ianuarie 2023, la Ministerul Sportului au fost înregistrate mai multe sesizări din partea cluburilor membre afiliate, prin care se aducea la cunoștință faptul că la nivelul FRHG nu exista nici o hotărâre luată în condițiile Statutului acesteia cu privire la aprobarea sistemului competițional și la aprobarea calendarului sportiv pentru 2022-2023.

De asemenea, se semnala faptul că mandatul organelor de conducere și de administrare nu mai era valabil, conducerea FRHG aleasă la data de 15.09.2022 fiind suspendată, iar mandatul Biroului Federal anterior fiind expirat. Prin urmare, Hotărârile Organelor de Conducere și de administrare ale FRHG, care funcționau nestatutar, erau, de asemenea, nelegale și nevalabile.

Totodată, Hotărârea Adunării Generale Ordinară din data de 08.11.2022 a fost atacată în instanță, fiind adoptată cu încălcarea legii și a Statutului FRHG.

Pentru toate aceste considerente, s-a apreciat că este necesară intervenția organului de specialitate al administrației publice centrale, pentru ducerea la îndeplinire a dispozițiilor legale aplicabile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.