Scandal în Spania: apicultorii suspectează că mierea românească din magazine e de fapt chinezească

0

Un scandal cu implicații financiare s-a declanșat în Spania după ce o asociație a fermierilor a descoperit că o parte din mierea românească importată de magazinele spaniole ar proveni de fapt din China, anunță publicația de specialitate Lantul Alimentar. Miza este una financiară: mierea chinezească e mai ieftină, fiind considerată și de calitate mai slabă.

Spania, deși este cea mai mare putere apicolă a Uniunii Europene (aproape 3.000.000 de familii de albine), importă, totuși, cantități deloc neglijabile de miere, atât din statele membre, cât și din țări-terțe. În anii trecuți, principalele țări furnizoare erau China și Portugalia. De pildă, în 2015, spaniolii au importat din China o cantitate totală de aproape 18.000 t de miere. Anul trecut, importurile din Portugalia au ajuns la peste 6.000 t.

În primele luni ale acestui an, însă, în mod cu totul misterios pentru piața spaniolă, a dispărut din magazine mierea din China. În schimb, a fost ofertată masiv miere originară din România. Reprezentanții COAG, o federație a fermierilor din Spania care include și asociații de apicultori, au inițiat o cercetare pe cont propriu, verificând borcanele cu miere la raft și strângând date statistice oficiale, pentru a avea o imagine de ansamblu a importurilor de miere efectuate de Spania.

Ei au descoperit că în ultimii ani, cantitățile de miere cumpărate din România nu depășeau 1200-1300 t. În schimb, în perioada ianuarie- august 2021, au ajuns pe piața spaniolă aproape 4.000 t de miere din România.

Reprezentanții apicultorilor spanioli și-au pus întrebarea: ”este oare miere românească?”. Ei suspectează că mierea provine din China, este apoi amestecată cu miere din România și livrată drept miere românească. Mai mult, există și varianta în care mierea din Spania este amestecată cu miere din China, uneori via România sau Portugalia, și oferită consumatorilor drept miere spaniolă. Desigur, de amestec se ocupă procesatorii, nu marii comercianți. Ca situația să fie și mai complicată, COAG susține că trucurile operatorilor în comerțul cu miere nu sunt ilegale!

Ancheta întreprinsă de federația spaniolă relevă o legislație europeană și națională cu destule lacune și prevederi paralele, care lasă o portiță larg deschisă acestor practici. Există o directivă, două regulamente europene, un ghid de aplicare a acestora, un Cod Vamal, cărora li se adaugă un decret regal spaniol emis anul trecut. Dacă mierea din România ( 51% ) este amestecată cu miere din China ( 49% ), produsul obținut este considerat miere românească.

Citește tot articolul pe LantulAlimentar.ro