Scandalul roșiilor toxice. Legumicultorii cinstiți fac eforturi să câștige încrederea cumpărătorilor

0

Legumicultorii care au scos primele roșii românești în piețe își testează legumele pe banii lor. Au găsit această soluție pentru a-și convinge clienții că sunt cinstiți. Ei postează clipuri prin care vor să recâștige încrederea cumpărătorilor.

Potrivit adevarul.ro, buzoianul Mircea Tatu explică într-un filmuleț cum își produce roșiile, dar și dovada că Oficiul Fitosanitar Buzău a recoltat probe din solariile sale.

Mircea Tatu din Buzău este unul dintre producătorii primelor roşii autohtone din acest an. A scos tomatele românești la vânzare încă din luna martie. Cu toate că le-a scos mult mai devreme decât concurența, roşiile lui Tatu sunt bine coapte, mari și zemoase. Tomatele buzoianului sunt soiuri olandeze, selectate şi adaptate solului şi climei din zona Buzăului.

„Avem un hibrid care este foarte bun, cu pulpă subţire şi un aspect deosebit. Avem vreo şapte ani de când scoatem roşii încălzite şi mereu încercăm să îmbunătăţim solariile astfel încât să ieşim şi mai devreme. Pe viitor vom investi în instalaţii de iluminat artificial”, spune Mircea Tatu.

Toate cele 14 solarii pe care Tatu le deţine în comuna Cochirleanca beneficiază de instalații de încălzire şi sunt capabile să menţină temperaturi ridicate chiar şi în cele mai reci nopţi de iarnă. În ianuarie şi februarie, el ține centralele termice pornite non-stop ca să nu-i îngheţe plantele intrate deja în vegetaţie. Ca să obțină recolte timpurii, fermierul din Cochirleanca a devansat foarte mult lucrările agricole.

„Semănarea a avut loc în octombrie 2022, iar plantarea răsadurilor în solarii a fost făcută pe 12 decembrie 2022. La jumătatea lunii martie 2023, fructele de tomate au fost gata de recoltare. Am întâmpinat destule probleme pentru că iarna a fost destul de dificilă. Nu a fost foarte frig, dar ne-am întâlnit cu lipsa luminii, foarte multă umbră, nor. O lună întreagă plantele nu au văzut soarele”, spune Mircea Tatu. 

Buzoianul este unul dintre legumicultorii pe care scandalul tomatelor toxice izbucnit în Glodeanu Sărat, județul Buzău, îi afectează.

Numărul clienților săi din Piața Râmnicu Sărat s-a înjumătățit, după ce s-a dus vestea în toată țara că există legumicultori care își stropesc tomatele cu substanțe interzise în România pentru a le forța coacerea.

Tatu spune că a fost nevoit să-și facă analize amănunțite pe banii lui, ca să demonstreze că legumele sale sunt sănătoase, deși fusese verificat de Oficiul Fitosanitar Buzău.

„Legume fără reziduuri! Combatere biologică cu prădători naturali și polenizare cu bondari!”, a scris Mircea Tatu, pe Facebook, în dreptul unui filmuleț pe care a fost nevoit să-l înregistreze pentru a explica prin ce modalitate a reușit să obțină recolte timpurii la tomate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.