Schimbare majoră pe piața muncii. Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţile casnice


Platforma electronică dedicată beneficiarilor și prestatorilor de activități casnice este funcțională și poate fi accesată la adresa tichete.anofm.ro. Conceptul presupune achiziționarea tichetelor pentru remunerarea persoanelor care efectuează activități ocazionale în gospodărie.

Conform comunicatului emis de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS), tichetele includ beneficii de asigurări sociale și de sănătate, astfel încât lucrătorii pot beneficia de servicii medicale compensate, iar contribuțiile lor sunt direcționate și către pensie.

O altă funcționalitate a platformei este intermedierea între beneficiari și prestatorii de servicii casnice. Beneficiarii pot posta cereri pentru serviciile de care au nevoie în secțiunea „Marketplace”, iar prestatorii își pot oferi serviciile disponibile, facilitând astfel corespondența între cerere și ofertă în acest domeniu. Platforma accesibilă la tichete.anofm.ro este destinată lucrătorilor (prestatorilor), beneficiarilor casnici și angajatorilor, oferind un suport pentru persoanele subocupate care nu sunt acoperite de sistemul de asigurări sociale de stat.

Lucrătorii casnici pot beneficia de asigurări de pensie și sănătate dacă schimbă cel puțin 85 de tichete de activități casnice, echivalentul a 1.275 de lei lunar. Din valoarea unui tichet de 15 lei, 3 lei reprezintă contribuția prestatorului pentru asigurările de pensie și sănătate, fără a fi necesar un contract de muncă.

Convenția între prestator și beneficiar, deși nu necesită forma scrisă, trebuie să stabilească activitățile, numărul de ore sau volumul de muncă, modalitatea de plată cu tichete de activități casnice și volumul de muncă zilnic, care nu poate depăși 12 ore pentru adulți și 6 ore pentru prestatorii cu vârste între 16 și 18 ani.

Orice persoană de peste 16 ani poate deveni prestator casnic, dorind să obțină sau să-și suplimenteze veniturile prin prestarea ocazională a activităților casnice necalificate, fie că este șomer, pensionar, elev, student sau angajat.

Angajatorii care se înscriu în platformă pot achiziționa și distribui tichete pentru activități propriilor angajați, transformându-i în beneficiari ai serviciilor oferite de prestatorii casnici. Tichetele pot fi acordate sub formă de primă sau bonus, fiind personalizate cu numele, prenumele și codul numeric personal al angajatului. La achiziționarea a cel puțin 600 de tichete într-un an, angajatorii și beneficiarii pot primi, în mod gratuit, 75 de tichete în anul următor.

Activitățile casnice care pot fi remunerate cu tichete includ aranjarea și servirea mesei, întreținerea piscinei, curățenia locuinței, călcatul rufelor, spălarea vaselor, îngrijirea animalelor de companie, plimbarea acestora, prepararea hranei, plantarea și recoltarea produselor, curățenia autovehiculelor și altele.

Platforma digitală pentru gestionarea tichetelor pentru lucrătorii casnici permite realizarea tuturor tranzacțiilor legate de acestea (achiziționare, înregistrarea orelor lucrate), precum și înregistrarea detaliilor privind activitatea lucrătorilor casnici. De asemenea, facilitează interoperabilitatea bazelor de date între mai multe instituții.

Operaționalizarea acestei platforme reprezintă și îndeplinirea unui obiectiv al Planului Național de Redresare și Reziliență, conform Ministerului Muncii.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed