AcasăEconomieScholz avertizează că Germania trebuie să fie pregătită ca Gazprom ”să nu...

Scholz avertizează că Germania trebuie să fie pregătită ca Gazprom ”să nu îşi mai onoreze contractele de furnizare” a gazelor

Gazprom a dat vina pentru scăderea semnificativă a livrărilor de gaze prin gazoductul Nord Stream 1 pe probleme tehnice legate de turbină.

”Este clar şi simplu: turbina este acolo. Poate fi livrată. Tot ce trebuie să facă cineva este să spună: o vreau. Apoi va ajunge foarte repede”, a declarat Scholz în timpul unei vizite în oraşul Mülheim an der Ruhr, miercuri.

Cancelarul, care a vizitat oraşul pentru a inspecta o turbină de conductă care a fost recent reparată în Canada, a spus că nu există motive legale sau tehnice sau sancţiuni care să împiedice exportul turbinei în Rusia.

”Trebuie să fie clar că pot exista întotdeauna un fel de pretexte care duc la ceva care nu funcţionează. Se presupune că motivele tehnice au stat în calea exporturilor de gaze către alte ţări europene. Şi în acel caz erau la fel de neinteligibile”, a mai spus Scholz.

Scholz a subliniat că Germania trebuie să fie pregătită pentru orice probleme ar putea apărea, deşi chiar dacă transportul gazelor prin conducta Nord Stream 1 funcţionează din nou.

De asemenea, directorul executiv al companiei Siemens Energy a declarat că întreţinerea turbinei ar fi trebuit să reprezinte ”o măsură de rutină” şi a reiterat că nu există motive tehnice pentru reducerea debitelor de gaz.

Siemens Energy şi guvernul german au pregătit toate documentele de partea lor, dar încă lipseşte documentaţia companiei Gazprom, a adăugat Bruch.

Gigantul energetic rus a anunţat, săptămâna trecută, că va reduce în continuare fluxurile de gaze prin conducta Nord Stream 1, oprind o turbină pentru reparaţii. Fluxurile de gaze către Germania prin conductă au crescut de atunci la 20%, potrivit autorităţilor germane.

Gazele prin Nord Stream 1 circulau anterior la 40% din capacitate, după ce Rusia a redus exporturile ca răspuns la sancţiunile occidentale privind invazia Moscovei în Ucraina.

 

Ultimele Articole