x


  • EUR
    4.7777
    USD
    4.3149
string(5) "banci"

Se anunță vremuri grele pentru băncile din ROMÂNIA! Avertismentul unui oficial BNR

Un oficial BNR susține că alegerile care urmează să vină vor crea mari probleme băncilor din România pentru că vor apărea câteva legi populiste.

Author: Mihai Voican | Sursa: PROFIT.RO | Publicat: 04.11.2019, 8:51

Eugen Rădulescu, directorul Direcției de stabilitate din Banca Națională a României, spune că inițiativele legislative, legate de funcționarea mediului bancar, cum sunt cele existente acum în Parlament, afectează creditarea și crește prima de risc a țării, inclusiv pentru simplul motiv că sunt discutate, chiar dacă nu ajung să fie aplicate. Rădulescu adaugă că Legea privind darea în plată avea potențialul să genereze pierderi imense pentru bănci, și că cel mai mult au apelat la lege cei cu venituri ridicate și un grad de îndatorare redus.

 

Băncile sunt vizate de noi reglementări în Parlament, după ce la finele anului trecut au fost lovite de taxa pe active bancare introdusă prin OUG 114. “Avem o problemă care devine stringentă, aceea a cadrului legislativ incert și impredictibil. Aceste inițiative legislative ajung să te afecteze și dacă stai să discuți despre ele, chiar dacă nu ajungi să le aplici”, spune Rădulescu, la seminarul Eucofile, organizat de Asociația Română a Băncilor și Alpha Bank.

 

Senatorul Daniel Zamfir a depus patru noi proiecte care vizează contractele încheiate cu băncile și IFN, inclusiv plafonarea dobânzilor, limitarea executării silite, limitarea cesiunilor de creanțe și conversia creditelor în valută și care reiau conținutul din alte patru proiecte depuse în septembrie. Noile proiecte sunt semnate de mai mulți senatori ai PSD. Zamfir a plecat din ALDE și s-a alăturat grupului PSD după ce partidul condus de Călin Tăriceanu a ieșit de la guvernare. “Mă tem vor ajunge să fie aprobate, că iar vin alegerile”, spune Rădulescu, care adaugă că simpla existență a proiectelor creează incertitudine și mărește prima de risc și costurile de finanțare.

 

Articolul integral pe PROFIT.RO