Se limpezesc apele la Oltchim

Procedura de licitație privind privatizarea Oltchim Râmnicu Vâlcea s-a încheiat. Compania Chimcomplex va plăti 127 milioane euro pe activele Oltchim, iar producătorul de profile PVC Dynamic Selling Group va achita 1,9 milioane euro pe un singur activ.

Planul de reorganizare al Oltchim prevedea vânzarea combinatului pentru cel puțin 307 milioane euro, acesta fiind prețul cumulat de pornire al licitației.

Oferta combinatului din Borzești vizează 6 pachete de active ale Oltchim, respectiv uzinele clor-alkali, uzina oxo-alcooli, uzinele propilen-oxid și polioli, pachetul „servicii site” (toate acestea integral), precum și, parțial, vagoanele de cale ferată ale Oltchim și uzina petrochimică VCM/PVC.

Urmează câteva proceduri birocratice în urma cărora Chimcomplex va intra efectiv în posesia combinatului de la Vâlcea. Se estimează că tranzacția se va încheia în prima parte a anului viitor. Însă până atunci muncitorii de la Oltchim vorbesc despre privatizarea companiei ca despre un succes.

”Bine că s-a terminat așa. Puteau să vină unii care taie tot și dau combinatul la fier vechi. Cine știe ce ar fi făcut un fond de investiții din străinătate? Cine i-ar fi controlat?”, se întreabă unul din muncitorii de la Oltchim. Părerea generală este că atâta timp cât combinatul a fost preluat de o mare firmă românească, cunoscută pentru producție în domeniul chimiei, Oltchim are mari șanse să-și revină. Iar principala grijă a oamenilor de acolo este să-și păstreze locurile de muncă – ceea ce au afirmat în nenumărate rânduri reprezentanții Chimcomplex Borzești, încă dinainte de a se face cunoscut rezultatul licitației.

În 2016, statul român a scos Oltchim la vânzare pe bucăți, prin nouă pachete de active. Strategia de privatizare presupune obținerea unui preț cât mai mare pentru creditori. Combinatul chimic Oltchim, aflat în insolvență și în plin proces de vânzare a activelor, a înregistrat în primul semestru al acestui an un profit net de 27,68 milioane lei (6,1 milioane euro), în creștere cu 48,8% față de perioada similară a anului trecut, pe fondul majorării afacerilor cu 27%, la peste 480 milioane lei. Compania este controlată Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), fosta AVAS, aflată în coordonarea Ministerului Economiei, cu 54,8% din acțiuni.

SC Chimcomplex SA Borzeşti, membră a Grupului SCR, a câștigat cu o ofertă angajantă preluarea activelor combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea. Chimcomplex a anunțat anterior că preluarea Oltchim face parte din planul de creare a Companiei Române de Chimie – viitor jucător important din punct de vedere al relevanţei regionale în industria chimică. Planul de afaceri al acestei noi entități este fundamentat pe relansarea chimiei românești, incluzând posibilitatea de creștere a producției industriale la peste 1 miliard de euro anual, în 7 ani de la preluare, precum și crearea de locuri de muncă la peste 9.000 pe orizontală și verticală, cât și la diversificarea operațiunilor comerciale în întreaga regiune. În sprijinul Chimcomplex s-a alăturat gigantul american Tricon Energy, cu o cifră de afaceri de șase miliarde de dolari, ca partener comercial, cinci bănci europene și două fonduri de investiţii.

Virgiliu Băncilă, Președintele Chimcomplex a declarat, cu ocazia depunerii ofertei că „nu vom reduce niciun salariu și ne dorim chiar să creştem veniturile tuturor celor care doresc să se implice activ în restructurarea pozitivă a companiei. Aşa cum s-a întâmplat şi în 2003, la privatizarea Chimcomplex, aşa vom face şi la Oltchim: vom şti să asigurăm lin şi cu succes tranziţia de la sistemul de stat la cel privat”.

Mai rămâne de văzut în ce direcție se va îndrepta Oltchim după ce activele și managementul va fi preluat de Chimcomplex.

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed