x


  • EUR
    4.7792
    USD
    4.2976
string(16) "instant-articles"

Se pregătește un tun la RADET? Acuzele unui fost șef al Privatizărilor

Șefii RADET sunt acuzați că pregătesc două licitații inoportune și lipsite de legalitate.

Author: Cristian Matache | Sursa: Money.ro | Publicat: 20.06.2019, 12:07

Gabriel Dumitrașcu, fost șef al Privatizărilor și artizan al listărilor Electrica și Romgaz, acuză șefii RADET, subordonați Primăriei condusă de Gabriela Firea, că se pregătesc să dea un ultim tun de peste 200 de milioane de lei. Acesta aduce în discuție două licitații pe care le pregătește regia de termoficare a Capitalei despre care spune că sunt inoportune și lipsite de legalitate.

 

”Prima dintre licitații vizează achiziția de robineți și vane în valoare de peste 123 milioane lei și a fost lansată în 19.03.2019, termenul limită pentru depunerea ofertelor fiind 06.05.2019.
De ce este inoportuna? Pentru că se achiziționează robineți și vane pentru următorii 10 ani în care se preconizează modernizarea rețelei primare de termoficare. Pe lângă faptul că pe un termen atât de lung se pierde garanția pentru produse, se imobilizează și o sumă importantă de bani cu care se puteau achiziționa o parte din conductele preizolate. Astăzi, RADET nu are în derulare și proceduri de achiziție a celor aproximativ 900 km de conducte preizolate de diferite dimensiuni necesare modernizării. Să înlocuiești doar vanele și robineții, fără să înlocuiești conductele este ca și când ai pune șireturi noi la o pereche de pantofi găuriți. De ce este ilegală? Pentru ca nu sunt asigurate în buget sumele necesare achiziției, așa cum cere legea”, susține Dumitrașcu.

A doua licitație, care vizează lucrări (manoperă) de intervenție contractate cu diverse societăți în valoare de peste 82 milioane lei, a fost lansată în 30.03.2019, cu termen de depunere 15.05.2019. ”În condițiile în care peste o lună expiră suspendarea efectelor falimentului RADET bunurile și lucrările achiziționate în urma acestor licitați vor fi lichidate, generând o nouă pagubă pentru bucureșteni. Și totuși, de ce sunt continuate aceste licitații? Eu nu găsesc alt răspuns în afară de comision”, a mai spus Dumitrașcu.

 

 

În 17 aprilie instanța a pronunțat falimentul RADET. În 23 aprilie, tot instanța, a dispus suspendarea provizorie a executării sentinței de deschidere a falimentului. Suspendarea a fost dispusă ca urmare a cererii motivată de intenția PMB de a transfera activitate RADET către o nouă societate. În realitate, șefii RADET, numiți dintre apropiații Primarului general, aveau nevoie de timp pentru a finaliza cele două licitații, consideră Dumitrașcu.