Fabricile vor plăti un preţ al gazelor mai mare cu 25% faţă de populaţie

0

Consumatorii non-casnici vor plăti, de la 1 ianuarie, o factură la gaze mai mare cu 5% decât în prezent, a hotărât Autoritatea de Reglementare în Energie. Această majorare se adaugă celor încă două din acest an de 10% în iulie şi 8% în octombrie astfel încât fabrcile vor fi înregistrat o scumpire cu 25% a gazelor în doar jumătate de an. În toată această perioadă preţul gazelor pentru populaţie a rămas neschimbat şi va rămâne neschimbat până la 1 aprilie 2012. De altfel, preţul gazelor pentru gospodării este îngheţat încă din toamna lui 2009. „Comitetul de reglementare ANRE a aprobat … creşterea în medie cu circa 5% a preţurilor finale reglementate aferente consumatorilor non-casnici, cu excepţia producătorilor de energie termică, pentru cantitatea de gaze naturale utilizată la producerea de energie termică în centralele de cogenerare şi în centralele termice care este destinată consumului populaţiei, începând cu data de 1 ianuarie 2012”, potrivit ANRE.

Creşterea preţului gazelor pentru companii este motivată de avansul tarifului gazelor importate pretului gazului din import de la 138,88 lei/MWh, la 149,54 lei/MWh, precum şi de un consum estimat în urcare în perioada ianuarie-martie 2012, faţă de octombrie-decembrie.

Populaţia şi firmele plătesc gazele la un preţ de coş – o medie ponderată între preţul gazelor intern şi de import. În acest an ANRE  a înfiinţat două coşuri distinte, unul pentru fabrici şi altul pentru populaţie. Firmele au fost lăsate cu până la 40% gaze ruseşti în timp ce coşul pentru populaţie are sub 10% gaze de import. Gazele ruseşti sunt de trei ori mai scumpe decât cele produse local.

Scumpirea etapizată a gazelor pentru firme a fost o condiţie asumată de Guvern în faţa FMI.