Sebastian Vlădescu îşi va da demisia, dacă în şase luni nu scade evaziunea fiscală (VIDEO)

0

“Nu-mi place să promit, prefer ca peste şase luni să ne adunăm aici şi să constataţi dumneavoastră dacă există sau nu. În cazul în care nu există, cred că în momentul acela ar trebui să plec eu, pentru că am spus ce se întâmplă. Nu e un pariu, este o necesitate pentru România, şi este o obligaţie pentru Ministerul Finanţelor şi pentru ministrul Finanţelor să-şi asume această luptă cu evaziunea fiscală în toate domeniile” a declarat Sebastian Vlădescu la o dezbatere pe tema evaziunii fiscale din domeniului tutunului, organizatăde Q Magazine şi transmisă de The Money Channel. El a răspuns astfel la întrebarea moderatorului dacă ne aşteptăm să vedem peste şase luni la o îmbunătăţire a situaţiei actuale?

“Dacă în şase luni de acum înainte nu vom avea rezultate , înseamnă că nu vom avea rezultate nici anul viitor, nici peste doi ani şi atunci înseamnă că am pierdut această bătălie, iar cei care pierd bătălii trebuie să dispară” a punctat Vlădescu.

Evaziunea fiscală din domeniul tutunului este de circa un miliard de euro

Evaziunea fiscală din domeniul comercializării produselor din tutun în România se ridică la un miliard de euro, principalele surse fiind reprezentate de traficul de frontieră cu Ucraina şi Republica Moldova şi vânzările prin duty-free, potrivit comisarului general al Gărzii Financiare(GF), Ladányi Árpád Csaba.

„Pe ţigări există o evaziune estimată la un miliard de euro. Sunt trei surse traficul de frontieră cu Ucraina şi Republica Moldova, unde accizele sunt mai mici, şi vânzările prin duty-free. Duty-free-urile vând atât de mult încât fiecare persoană care călătoreşte ar trebui să cumpere câte 50 de pachete de ţigări”, a declarat Ladányi pentru MEDIAFAX.

Compania Novel Research a dat publicităţii un studiu potrivit căruia contrabanda cu ţigarete în România a ajuns, în primele două luni ale acestui an, la 36% din totalul pieţei, de la 22% în ultimul trimestru al anului 2009 şi ar putea determina în 2010 pierderi la buget de peste un miliard de euro.

Documentul preciza că cea mai mare parte a ţigărilor de contrabandă provinde din Republica Moldova (32%), din magazinele de tip duty-free (27,4%) şi din ţări precum Ucraina, Rusia sau Serbia.

Pe piaţa românească, preţul unui pachet de ţigări comercializat legal este între 8,3 şi 10,9 lei, în timp ce preţul unui pachet de ţigări de contrabandă pleacă de la 5 lei.