Secretarul General al Organizatiei Mondiale a Vamilor în vizită la JTI Romania

Kunio Mikuriya  a efectuat o vizita de doua zile in Romania, la invitatia ANV. Cei doi oficiali au optat pentru vizita la JTI, datorita cooperarii pe termen lung dintre companie si Vama, in combaterea contrabandei si contrafacerilor.

 

JTI a fost prima companie de tutun din Romania care a semnat un Protocol de colaborare in scopul combaterii comertului ilicit cu tigarete cu ANAF si, ulterior, in 2008, un Protocol similar cu ANV, document aflat in vigoare si in prezent.

 

Incepand cu 2010, pe baza acestui Protocol, ANV si JTI au dezvoltat un proiect de formare a 28 de echipe canine, pregatite in Centrul de Instruire din Giurgiu, pentru depistarea produselor din tutun.

 

Kunio Mikuriya a răspuns câtorva întrebări cu ocazia acestei vizite:

 

-Care este obiectivul acestei prime vizite pe care o faceti in România?

Obiectivul vizitei mele este acela de a discuta despre noi modalități de îmbunătățire a operațiunilor vamale, dar și despre provocările întâmpinate, printre care, desigur, se numără și comertul ilicit cu tigarete. Ne dorim să găsim o soluție pentru îmbunătățirea cooperării transfrontaliere, pentru că suntem o organizație internațională.

-Care este impresia dvs. despre JTI România și vizita de aici?

Ceea ce m-a impresionat cel mai mult este faptul că există un parteneriat solid între Autoritatea Vamală si JTI, precum si intre ANV si alte companii din domeniul tutunului. În această privință, JTI este un lider. Această abordare partenerială s-a concretizat în noi legi, mai multe resurse pentru autoritatea vamală, iar rezultatul este o scădere a pieței negre de la 36% în 2010 la 14% în prezent. Aceasta este o îmbunătățire uriașă. Sunt convins că, fără ajutorul JTI, ar fi fost foarte dificil să se atingă această țintă.
Așadar, acest parteneriat este un lucru remarcabil.

Un alt lucru care m-a impresionat este vizita în fabrica JTI. Când m-am alăturat Ministerului de Finanțe din Japonia, acum 36 de ani, prima vizită pe teren a fost la Japan Tobacco. După vizita de astăzi am putut observa progresele care s-au făcut în fabricile de țigarete. Este un mediu mai deschis, mai participativ, sunt multe propuneri ce vin din partea muncitorilor pentru a aduce îmbunătățiri liniilor de producție. Este vorba despre Kaizen, un sistem foarte bine implementat în această fabrică modernă. Dar am fost cu adevărat impresionat de diversitatea produselor fabricate aici.

Punctul de început al carierei mele în Ministerul de Finanțe a fost să asigur un anumit nivel al veniturilor. Am ajuns aici (in acest punct al carierei-n.n) pentru a proteja veniturile, nu numai ale statului, ci și ale companiilor care investesc si participa la dezvoltarea economică. Aceste companii reprezinta o sursă importantă de creștere pentru economia României, dar și pentru economia oricărei țări.

 

Urmăreşte declaraţiile în clipul de mai jos:

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed