Secretarul Trezoreriei SUA îi avertizează pe investitori că nu mai pot conta pe sprijinul statului

0

"Niciun sistem financiar nu poate funcţiona eficient dacă instituţiile financiare şi investitorii pleacă de la principiul că statul îi va proteja de consecinţele unui faliment", a afirmat Geithner, în faţa Comisiei de servicii financiare a Camerei Reprezentanţilor.

"Nu ne putem permite situaţia în care contribuabilii să fie nevoiţi să plătească pentru pierderile marilor instituţii financiare private", a adăugat oficialul, la audierile pe tema proiectului de lege asupra stabilităţii financiare, depus marţi la Congres.

Proiectul de lege prevede ca statul să aibă posibilitatea să plaseze sub supraveghere orice societate financiară majoră care ar fi pusă în pericol să se prăbuşească.

În caz de forţă majoră, organismul ce gestionează fondul de garantare a depozitelor bancare, FDIC, poate primi sarcina de a dezmembra societăţile considerate prea mari pentru a putea intra într-un faliment necontrolat, având însă grijă ca pierderile să fie suportate în primul rând de către acţionari şi abia apoi de către creanţieri.

Proiectul mai prevede că societăţile financiare cu active de peste 10 miliarde dolari trebuie să plătească şi costurile de dezmembrare suportate de stat şi care nu sunt acoperite de vânzarea de active.

Geithner a apreciat că noul proiect de lege va pune capăt injecţiilor de lichidităţi realizate de stat în cadrul societăţilor financiare, precum cele operate de urgenţă şi în lipsa unor reglementări în perioada septembrie-octombrie 2008, când sistemul financiar american risca să se prăbuşească.

Într-o mărturile scrisă transmisă Comisiei parlamentare, unul dintre guvernatorii Federal Reserve, Daniel Tarullo, a susţinut opinia lui Geithner, afirmând că proiectul de lege promovează "un cadru solid pentru a asigura crearea unui sistem financiar mai sigur şi mai stabil". (NewsIn)