Şeful Bundesbank: Ieşirea unei ţări din Zona euro ar afecta grav uniunea monetară

0

„Ceea ce mă deranjează este inconştienţa acelora care invocă un astfel de scenariu”, spune Weidmann. Potrivit acestuia, ieşirea unei ţări din zona euro ar avea consecinţe grave atât pentru ţara respectivă cât şi pentru toate celelalte state.

 

„Uniunea monetară nu este un fel de club din care poţi să ieşi rapid pentru a te înscrie din nou. Oricine sugerează acest lucru subestimează interconectarea care există între diferitele economii din zona euro. De asemenea o ieşire din zona euro ar avea consecinţe de amploare şi asupra băncilor şi economiei noastre’, a spus Weidmann. Preşedintele Bundesbank a fost deranjat de discuţiile cu privire la o posibilă separare a ţărilor din sudul Europei sau chiar la o ieşire a Germaniei din zona euro. ‘Nimeni nu doreşte marca germană. Noi luptăm pentru un euro stabil’ a declarat Weidmann.

 

De asemenea, Jens Weidmann a insistat că decizia BCE de a utiliza aşa numite orientări cu privire la direcţia viitoare a dobânzilor în zona euro nu este o minirevoluţie ci are drept obiectiv de a clarifica politica monetară. ‘Este vorba de un instrument prin care putem comunica mai bine direcţia politicii noastre monetare în perioade de incertitudine dar nu marchează începutul unei noi ere. Aceasta nu va modifica acţiunile noastre de politică monetară’ a insistat Weidmann.

 

Abandonând tradiţia de nu se pronunţa niciodată în avanpremieră, preşedintele BCE, Mario Draghi, a anunţat în luna iulie că dobânda de referinţă în zona euro va rămâne la un nivel scăzut pentru o perioadă prelungită de timp.