Sfaturi pentru a identifica produsele contrafăcute pe Internet

0

Pentru a ajuta consumatorii să evite această capcană, Reţeaua Centrelor Europene ale Consumatorilor ECC-Net a publicat astăzi un raport privind contrafacerea produselor vândute online, în Europa, scrie capital.ro.

 

10 sfaturi pentru a identifica produsele falsificate pe Internet

 

 

1. Fereşte-te de descrierile din motorul de căutare: în cazul în care acestea includ nume de produse, urmate de expresii cum ar fi „ieftin” sau „livrare gratuită”, acestea sunt de multe ori site-uri frauduloase.
2. Verifică identitatea şi datele de contact ale vânzătorului din pagina de „informaţii legale” de pe site şi compară cu înregistrarea site-ului de pe WHOIS, EURID, ROTLD.
3. Consultă părerile altor consumatori cu privire la vânzător.
4. Verifică autenticitatea mărcii de încredere, dacă există, prin consultarea pe site-ul oficial al companiei care o oferă.
5. Verifică pe site-ul producătorului dacă există o listă a vânzătorilor oficiali sau dacă au denunţat anumite site-uri care vând produse contrafăcute.
6. Compară preţurile cu cele din magazinul oficial. Nu este bine să ai încredere în site-urile care prezintă oferte extrem de atractive pe internet.
7. Compară logo-ul oficial al producătorului cu cel postat pe site-ul care nu îţi inspiră încredere sau aplicat pe produsul care urmează să iţi fie vândut.
8. Consultă condiţiile generale de vânzare şi verifică respectarea drepturilor consumatorilor.
9. Fereşte-te de site-uri cu design sărac, site-uri scrise într-o limbă română stricată sau site-uri care afişează imagini de calitate slabă.
10. Plăteşte prin mijloace sigure. Dă întotdeauna prioritate metodelor revocabile de plată. Evită transferurile de bani prin ordin de plată, transfer de numerar sau chiar transfer bancar. Poţi plăti cu cardul în siguranţă.