Și România se îndepărtează de China. Proiectul de la Cernavodă va fi stopat

Ministerul Economiei a solicitat Nuclearelectrica, compania care operează unitățile 1 și 2 de la centrala atomoelectrică de la Cernavodă, să înceteze demersurile de construcție a reactoarelor 3 și 4 cu compania chineză China General Power Corporation și să denunțe memorandumul semnat în trecut în acest sens. Acestă  solicitare a venit sub forma unei completări pe ordinea de zi a Adunării Generale a Acționarilor Nuclearelectrica, convocată pentru data de 12 iunie.  “Abrogarea Strategiei de continuare a Proiectului Unitățile 3 și 4 Cernavodă prin organizarea unei proceduri de selectare de investitori (2014) precum și a Strategiei revizuite de continuare a Proiectului Unitățile 3 și 4 Cernavodă prin organizarea unei proceduri de selectare de investitori (2018). Mandatarea Consiliului de Administrație al SNN să inițieze procedurile/demersurile/acțiunile privind încetarea negocierilor cu CGN, precum și încetarea efectelor juridice (prin acordul părților, denunțare etc) a următoarelor documente: “Memorandumul de Înțelegere privind dezvoltarea, construirea, operarea și dezafectarea Unităților 3 și 4 de la CNE Cernavodă (MoU), și respectiv a (II) Acordului Investitorilor în formă preliminară. Mandatarea Consiliului de Administrație al SNN de a iniția demersurile necesare pentru analiză și cristalizarea opțiunilor strategice privind construcția de noi capacități de producție de energie electrică din surse nucleare”, se spune în scrisoarea transmisă de Ministerul  Economiei.

Se materializează astfel spusele premierului Ludovic Orban de acum câteva săptămâni cum că proiectul va fi stopat. „Mie îmi este clar că nu o să meargă cu chinezii”, a declarat șeful Executivului într-un interviu acordat HotNews.ro. Eliminarea chinezilor poate fi interpretată ca o participare a României la răzbunarea generală a statelor lumii după împrăștierea de către China a virusului SARS-COV 2. Însă procesul a început încă de anul trecut când oficialii români și cei americani au semnat mai multe documente în SUA. Fostul premier Viorica Dăncilă și secretarul american al Energiei, Rick Perry au semnat Memorandumul de înțelegere între Guvernele României și Statelor Unite privind cooperarea în domeniul nuclear civil. Conform Executivului român, documentul este rezultatul viziunii comune cu privire la rolul strategic al dezvoltării energiei nucleare în scopuri pașnice și marchează angajamentul de a lucra în direcția intensificării cooperării în domeniul nuclear civil.

Documentul semnat de cu americanii a venit la câteva luni după compania de stat Nuclearelectrica, operatorul reactoarelor 1 și 2 de la Cernavodă, și China General Nuclear Power Corporation și CGN Central and Eastern Europe Investment au încheiat Acordul Investitorilor în formă preliminară cu privire la continuarea Proiectului Unitățile 3 și 4 CNE Cernavodă. Acest acord a fost aprobat de către actionarii SNN în Adunarea Generală a Acționarilor din data 10 aprilie 2019. CGN și-a finalizat de asemenea procesul de aprobare internă a acordului. Semnarea de către părțile implicate în continuarea Proiectului Unităților 3 și 4 CNE Cernavodă a Acordului Investitorilor în formă preliminară, în conformitate cu Strategia Revizuită, ar fi reprezentat o etapă esențială din procesul de selecție lansat în anul 2014, din punct de vedere tehnic și operațional. Acordul prevede înființarea societății de proiect (JVCO) având drept scop limitat să fie singură platforma tehnică și operațională pentru dezvoltarea ulterioară a Proiectului.

Construcția reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă presupune o investiție de peste 6 miliarde de euro.

 

Țările Occidentului și nu numai plănuiesc să rupă  cât se poate de mult relațiile cu China, drept sancțiune pentru răspândirea coronavirusului în lume. În aprilie, de exemplu, șefii Comisiei Europene au rugat firmele de pe continent să cumpere cât mai multe participații la companii pentru a stăvili avântul ce vine din afara Uniunii, cu trimitere directă la China. În plus, au cerut statelor membre să examineze investițiile străine, ținta fiind tot statul asiatic, făcut vinovat de propagarea epidemiei de coronavirus. Pe de altă parte, japonezii au oferit 2 miliarde de dolari firmelor sale să își mute producția din China. Demersul va fi urmat și de americani. Totodată, tot mai multe voci susțin pedepsirea Chinei pentru rolul jucat în răspândirea virusului și cer ”izolarea” până când aceasta își va schimba comportamentului. Chiar și la noi a apărut o inițiativă legislativă, a liberalului Pavel Popescu, care stipulează stoparea investițiilor chinezești pe o perioadă de zece ani.

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed