Simbolul neputinței autorităților române. Arată MAI RĂU ca în 1918, când a fost bombardat

0

Banii pentru restaurare stau, însă, blocaţi la Compania Naţională de Investiţii, din cauza hăţişurilor legislative. Este vorba despre 8 milioane şi jumătate de euro. Şi astfel, acest monument istoric, de anvergură internaţională, a ajuns o ruină.

 

Inaugurat cu mare fast pe 15 august 1910, Cazinoul de la malul mării a devenit, în scurt timp, simbolul Constantei. Dar şi unul dintre cele mai cunoscute monumente istorice din România.

 

Pentru că aceasta construcţie, realizată în stil Art Nouveau, sub semnătură arhitectului elveţian Daniel Renard, să fie posibilă, inginerul Anghel Saligny a mutat faleza spre mare cu 40 de metri. Şi a construit un promontoriu din piatră şi beton armat, pe care s-a ridicat apoi fundaţia.

 

În perioada sa boema, Cazinoul a fost locul unde bogaţii şi aventurierii vremii şi-au consumat averile în patima jocurilor de noroc. Scorojit şi cu multe geamuri lipsa, monumentul are acum un aer dezolant. Maiestuos, dar în mizerie.

 

Criticul de artă Doina Pauleanu ne ghidează prin trecutul şi prezentul Cazinoului.

 

Accesul în clădirea închisă de mai bine de 10 ani este restricţionat de o bandă alb-rosie, ce te duce cu gândul la locul unei crime. Încă de la intrare suntem avertizaţi să fim atenţi: “Bucăţi din tavan s-ar putea desprinde în orice moment”.

 

 

mai multe, pe stirileprotv.ro