Sindicaliştii din construcţii solicită Guvernului eliminarea plăţii TVA la emiterea facturii

0

Co-preşedintele federaţiei sindicale – care reprezintă doar angajaţii din domeniu construcţiilor – Eugen Colceriu a declarat că statul este principalul vinovat pentru falimentul firmelor de construcţii şi nici nu ia măsuri să le ajute să treacă cu bine criza economică.

„Cerem plata TVA la încasarea facturii, plata tuturor restanţelor către firmele de construcţii şi rezolvarea legii achiziţiilor publice, în aşa fel încât să se fixeze o valoarea minimă sub care orice lucrare să nu poată coborî. Acestea sunt cele trei revendicări majore pentru sector. Dacă aceste probleme se vor rezolva, se vor rezolva multe probleme din sectorul de construcţii./…/ Din punctul nostru de vedere, pentru tot ceea ce s-a întâmplat în ultima an, Guvernul este vinovat. La ora actuală noi nu putem identifica nicio măsură de relansare economică în România. Asistăm de aproape un an înterg la dispute politice, iar sectorul privat este total dezinteresant pentru actualii guvernanţi”, a afirmat Colceriu în cadrul unei conferinţe de presă, adăugând că Guvernul României susţine că circa 90% din plăţi au fost achitate către constructori, lucru neadevărat.

La rândul său, Radu Deac, liderul de sindicat al celor peste 1.000 de muncitori din cadrul Sucursalei Cluj a Hidroconstrucţia SA, a afirmat joi că diferite instituţii ale statului au datorii de 52 de milioane de lei la firma de stat.

„Hidroconstrucţia are de încasat 52 de milioane de lei, 95% din ei venind din direcţia statului, deci prin contracte şi lucrări executate la întreprinderi care sunt de stat, regii, consilii locale, consilii judeţene, ministere. Cea mai veche factură neonorată este din luna martie”, a afirmat Deac. Potrivit acestuia, neîncasarea facturilor duce la întârzieri în plata salariilor, respectiv la denaturarea procesului de producţie prin faptul că firmat nu îşi poate permite să achite facturi, la rândul ei.

Federaţia Generală a Sindicatelor FAMILIA „Anghel Saligny” are 60.000 de membri la nivel naţional şi reprezintă, potrivit conducerii, 15% din muncitorii care muncesc în domeniul construcţiilor în România.