Sindicatele majoritare ale agricultorilor furioşi cer o suspendare a blocajelor în Franţa, în urma unor măsuri de urgenţă şi rambursări de taxe la motorină de 600 milioane de euro

0

Însă ele vor să continue să se mobilizeze pentru ca revendicările să le fie auzite, anunţă preşedintele Sindicatului Tinerilor Agricultori, Arnaud Gaillot, care îndeamnă la o ”schimbare a modului de acţiune”.

DIRECT – „Personne ne doit considérer que c’est terminé ce soir. Le mouvement se transforme.” Le président de la FNSEA, Arnaud Rousseau, appelle les agriculteurs à retourner au travail et voir si les annonces du gouvernement se confirment.

— franceinfo (@franceinfo)

Preşedintele FNSEA, Arnaud Rousseau, a salutat ”progrese tangibile” şi faptul că şeful Guvernului ”ascultă” ”pentru a încerca să înţeleagă care sunt mizele noastre, a ne primi, a discuta şi până la urmă a anunţa mai multe salve de măsuri de urgenţă”.

”În acelaşi timp, ne întrebăm despre surzenia UE”, a adăugat el, evocând o ”neînţelegere tot mai mare între o structură tehnică închisă între ziduri la Bruxelles şi realităţile a ceea ce trăim noi pe exploataţiile noastre”.

În privinţa anunţurilor franceze, ”există lucruri care nu sunt la înălţime şi care trebuie clarificate”, a adăugat Arnaud Rousseau.

AGRICULTORII POT CERE DE JOI O RAMBURSARE PARŢIALĂ A TAXEI MOTORINEI NERUTIERE

Agricultorii pot cere începând de joi o ramabursare parţială a taxei motorinei folosită în scopuri nerutiere (GNR), iar plăţi urmează să fie efectuate în două săptămâni, o devansare a Trezorieiei, a anunţat joi ministrul francez al Economiei Bruno Le Maire.

Guvernul promite ca – începând din iulie – o rambursare fiscală de care beneficiază agricultorii la motorina nerutieră umează să fie aplicată încă de la cumpărare şi nu după prezentarea unor documente justificative.

Până atunci, ei urmează ”să beneficieze în avans de rambursarea  a 50% din GNR”, aşa cum a anunţat Gabriel Attal vineri, ”începând din această (joi) dimineaţa”, a anunţat ministrul.

El a precizat că plăţile urmează să fie ”efectuate în maximum 10-15 zile”.

INTERZICEREA IMPORTURILOR DE FRUCTE ŞI LEGUME TRATATE CU PESTICIDUL TIACLOPRID

Premierul Gabriel Attal a snunţat joi – răspunzând unor critici ale agricultorilor cu privire la o ”concurenţă neloială” a căror victimă sunt – că vrea să interzică importul în Franţa a fructelor şi legumelor tratate cu pesticidul tiacloprid.

”Am decis să adopt fără întârziere o clauză de salvgardare cu privire la pesticidul tiacloprid, care să interzică în sfârşit importuri de fructe şi legume tratate cu acest pesticid pe care l-am interzis în UE”, a anunţat într-o conferinţăă de presă, la Matignon, şeful Guvernului francez.

Tiacopridul, o neonicotinoidă, a fost intezis în UE din 2020, iar în Franţa din 2018.

Această decizie reprezintă, în opinia lui Gabriel Attal, exemplu de ”clauză de salvgardare” sau de ”măsură în oglindă” – un mecanism care impune produselor importate să respecte aceleaşi reguli ca cale impuse agricultorilor europeni -, pe care Franţa le poate impune pentru a evita o ”concurenţă neloială”.

600 MILIOANE DE EURO

Măsurile anunţate de către Guvern în vederea potolirii furiei agricultorilor însumează 400 de milioane de euro, declară ministrul Economiei şi Finanţelor AFP.

Acestei anvelope i se adaugă suma rambursării parţiale a taxei motorinei folosite în scopuri nerutiere, o măsură anunţată în timpul acestei fronde agricole, care reprezintă o devansare a Trezoreriei estimată la 200 de milioane de euro, precizează Bercy.