Sindicatele vor ca reducerea cu 25% să fie pe fondul de salarii, inclusiv prin disponibilizări

0

Aceste măsuri sunt cuprinse într-un document al confederaţiilor sindicale ce a fost prezentat, vineri, în comisiile de specialitate ale Consiliului Economic şi Social (CES).

Reprezentanţii sindicatelor din comisiile de specialitate ale CES au refuzat să facă publice documentele analizate.

Două din patru comisii reunite, vineri, la CES au fost nestatutare, deoarece reprezentanţii patronatelor nu s-au prezentat în număr suficient, astfel că dezbaterea măsurilor din aceste comisii se va face luni, în plenul CES.

Discuţiile de vineri de la CES s-au încheiat, urmând ca luni să aibă loc şedinţa plenului Consiliului, unde vor fi analizate măsurile alternative la cele propuse de autorităţi şi va fi dat un aviz favorabil sau nefavorabil scrisorii de intenţie către FMI.

Vicepreşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Ovidiu Jurcă, a declarat, vineri, că sindicatele au extins unele soluţii ale Guvernului şi au oferit alternative, exemplificând prin înlocuirea diminuării cu 25% a salariilor cu reducerea cu 25 de procente a fondului de salarii, pe fiecare ordonator de credite.

De asemenea, sindicatele vor să îngheţe pensiile şi, ca alternativă la diminuarea acestora, să se introducă o nouă grilă de impozitare progresivă, în trei trepte de venituri. Astfel, până în 1.500 de lei, până în 3.000 lei şi peste 4.500-5.000 de lei impozitarea să crească progresiv de la 10-15% la 40-45%, nu la 60%, cum este în Suedia.

Jurcă a mai spus că, din câte ştie el, patronatele au aprobat „fără prea multe comentarii” măsurile Guvernului.

Vicepreşedintele UGIR-1903, Mihai Păsculescu, a spus că patronatele sunt de acord cu îngheţarea pensiilor, în schimb trebuind să fie luate măsuri de reducere a evaziunii fiscale şi de tăiere a fondului de achiziţii.

Totodată, Păsculescu a mai spus că Asociaţia Naţională a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR) a trimis o scrisoare către FMI în care erau adresate mai multe întrebări privind măsuri alternative, cum ar fi îngheţarea pensiilor şi recuperarea acestor bani din alte părţi.

Răspunsul FMI a fost unul „diplomatic”, în sensul că se poate modifica scrisoarea de intenţie, însă acest lucru va dura mai mult şi toate măsurile trebuie luate până la 1 iunie, a precizat Păsculescu.

Reducerea liniară cu 25% a salariilor în sistemul bugetar este o măsură neconstituţională, întrucât încalcă legea contractelor colective de muncă, astfel că această măsură nu poate fi impusă prin lege, a declarat, vineri, preşedintele „Cartel Alfa”, Bogdan Hossu.

„Reducerea liniară a salariilor este o măsură neconstituţională. Există o decizie a Curţii Constituţionale legată de acest lucru de acum un an-un an şi jumătate, (…) care prevede clar că o asemenea decizie nu este valabilă”, a spus Hossu, după o întâlnire la care au participat mai mulţi reprezentanţi ai sindicatelor şi oficiali din Ministerul Finanţelor.

El a explicat că reducerea salariilor din sistemul bugetar poate fi realizată numai prin acordul părţilor, şi nu printr-un sistem impus prin legislaţie.

În ceea ce priveşte pensiile, Hossu a arătat că mecanismul pe care Guvernul îl are în vedere se referă la o scădere proporţională a punctului de pensie.

„Nu este însă etic, şi am subliniat acest lucru, pentru că în toate ţările în care s-a făcut efort de reducere datorită situaţiei de criză nu a fost niciunde distribuit liniar, ci întotdeauna s-a distribuit eşalonat, protejând categoriile defavorizate”, a afirmat Hossu.

El a menţionat că se caută soluţii pentru a găsi o formulă în care să se demonstreze în scrisoarea către FMI resursele financiare, astfel încât categoriile defavorizate să nu fie afectate.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că nu crede că există vreo şansă ca pensiile să fie reduse diferenţiat, menţionând însă că decizia finală aparţine Guvernului.

Şeful statului a mai spus că, probabil, soluţia pentru adoptarea măsurilor convenite cu FMI va fi asumarea răspunderii Guvernului în Parlament, având în vedere timpul scurt rămas până la reuniunea board-ului FMI de la sfârşitul lunii iunie.

„Emiterea unui act normativ care ar fi invalidat de Curtea Constituţională înseamnă neîndeplinirea obligaţiilor, indiferent ce scrie Guvernul în legea de asumare sau în ordonanţa de urgenţă. Sigur, nu poate fi vorba de ordonanţă de urgenţă când este vorba de salarii şi pensii. Trebuie mers prin lege”, a afirmat Băsescu.

În urma negocierilor cu FMI, autorităţile române au obţinut aprobarea un deficit bugetar de 6,8%, dar cu condiţia adoptării unor măsuri de reducere semnificativă a cheltuielilor, respectiv tăierea salariilor bugetare cu 25%, a pensiilor cu 15% şi scăderea masivă a subvenţiilor.

Plenul CES a fost convocat iniţial pentru vineri, însă discuţiile au fost amânate până luni, la solicitarea confederaţiilor sindicale, care au dorită să analizeze cifrele exacte pe care se fundamentează măsurile de austeritate, date pe care le-au solicitat Ministerului Finanţelor.

CES are 45 membri, din care 15 de la sindicate, 15 din partea patronatelor şi 15 de la Guvern. Avizul favorabil necesită acordul a trei pătrimi din voturile celor prezenţi. Pentru a fi luată o decizie în CES este nevoie ca toate părţile să fie prezente.