Singur contra tuturor

„Behăit provincial” – în aceşti termeni comentează un apropiat al CSU declaraţiile politicianului Alexander Dobrindt vis-a-vis de criza euro. În publicaţia „Bild am Sonntag”, secretarul general al formaţiunii creştin-sociale a afirmat că ieşirea Greciei din comunitatea monetară este inevitabilă.

 

O declaraţie cu scopul de a contracara dorinţa cancelarului Angela Merkel (CDU) care, în urma întâlnirii cu premierul elen Antonis Samaras, a afirmat: „Aş dori ca Grecia să rămână parte a zonei Euro”. Şefa executivului german a mai spus că nu cunoaşte pe nimeni din formaţiunile aflate la guvernare care să nu-şi dorească acelaşi lucru. Or, Dobrindt este membru al grupului parlamentar CDU/CSU în Bundestag, scriu cei de la Deutsche Welle.

 

Merkel – apel la discursuri cumpătate

 

Întrebată cum comentează declaraţiile lui Dobrindt, Angela Merkel a vorbit, într-o apariţie la televiziune, despre o etapă decisivă în salvarea Euro. „De aceea cred că ar trebui să ne cântărim fiecare vorbă”, a spus cancelarul federal.

 

Alţi creştini-democraţi au fost ceva mai tranşanţi: „Situaţia e şi aşa destul de grea şi nu se va îmbunătăţi dacă, zilnic, îi mai aplică cineva câte o lovitură”, a afirmat adjunctul doamnei Merkel la preşedinţia CDU şi premier al landului Hessa, Volker Bouffier.

 

La rândul său, comisarul european creştin-democrat Günther Oettinger a ţinut să precizeze: „Stilul şi conţinutul nu sunt în regulă, iar calculul – nici atât!”.

 

Euro în campania pentru alegerile regionale

 

Prin cuvântul „calcul”, Oettinger s-a referit la eforturile pe care creştin-socialii le fac pentru a se menţine la putere, în preambulul alegerilor de land din Bavaria, prin vorbe grele la adresa ţărilor afectate de criză.

 

Între timp însă, de Dobrindt s-au distanţat până şi mulţi camarazi de partid. Şefa deputaţilor CSU în Bundestag, Gerda Hasselfeldt, a avertizat: „Plecarea sau menţinerea Greciei în zona Euro nu se poate decide nici în clipa de faţă şi nici bazându-ne pe instincte de moment”.

 

Adjunctul doamnei Hasselfeldt, Max Straubinger, a fost şi mai dur. Straubinger este cel care a vorbit despre „behăit provincial”. Şi a mai spus ceva: „E absurd să crezi că Grecia se va pune rapid pe picioare dacă reintroduce vechea monedă”.

 

Ce spun liberalii

 

Preşedintele aripii bavareze a FDP, ministrul federal al justiţiei, Sabine Leutheusser-Schnarrenberger, i-a cerut şefului CSU, Horst Seehofer, să ia poziţie. Liberalii aşteaptă de la creştin-sociali să îşi asume cursul pro-european al coaliţiei de la Berlin. „Domnul Seehofer trebuie să demonstreze că CSU nu va duce o campanie electorală îndreptată împotriva Europei. Europa e mult prea preţioasă pentru a-i ameninţa existenţa prin discursuri populiste”.

 

În ultima vreme, premierul bavarez Seehofer a evitat să abordeze subiectul „criză”. De fapt, aceasta este veşnica strategie a CSU: şeful formaţiunii stă în umbră, dar îşi foloseşte secretarul general pe post de „Wadenbeißer” – ceea ce în Bavaria s-ar traduce prin „câine mic şi rău care muşcă”.

 

În mod neobişnuit însă, acum nu-l mai sprijină nimeni. Nici măcar ministrul bavarez al finanţelor, Markus Söder, care la începutul lunii august încă mai ţinea morţiş să transforme Grecia într-un exemplu pe care europenii să-l ţină minte.

 

Prin declaraţiile doamnei Leutheusser-Schnarrenberger, şi liberalii bavarezi s-au distanţat de partenerii de coaliţie din CSU. Iniţial, liberalul Martin Zeil – ministru al economiei în landul Bavaria – împărtăşea părerea colegului său Markus Söder chiar dacă cei doi politicieni nu foloseau acelaşi ton.

 

Şeful liberalilor germani şi vece-cancelarul Philipp Rösler urmează linia cancelarului Merkel: Grecia trebuie să rămână în zona Euro. Deşi Rösler nu a cerut niciodată excluderea grecilor din comunitatea monetară, o declaraţie de-a sa a făcut totuşi valuri: acum câteva săptămâni, şeful FDP afirma că scenariul unei Grecii părăsind zona Euro nu mai sperie pe nimeni.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed