Sinteza săptămânii 15-21 octombrie

0

LUNI

Business Standard prezinta un interviu in exclusivitate cu directorul CEO al MOL. Directorul general executiv al companiei petroliere ungare MOL, acum tinta unei oferte de preluare din partea OMV – Austria, afirma, in cadrul unui interviu acordat in exclusivitate pentru Business Standard, ca o fuziune a celor doi playeri ar crea o pozitie de monopol pe piete din Europa Centrala si de Est. Intr-un asemenea scenariu, concurenta in regiune ar fi distorsionata, iar Comisia Europeana ar putea cere vanzarea unor active, lucru care aduce actionarilor MOL o valoare adãugata mai mica decat varianta unei colaborari intre cele doua companii pe terte piete, spune Gyorgy Mosonyi, CEO-ul grupului MOL. Citeste mai mult.

Din Ziarul Financiar aflati ca productia agricola a scazut cu pana la 70%. Productia de grau, porumb si floarea-soarelui a scazut anul acesta cu 40% pana la 70%, ceea ce a determinat dublarea preturilor la materiile prime alimentare. Romania se confrunta cu cea mai mare scadere a productiei agricole de dupa 1990, scadere care a condus la pierderi de miliarde de euro si la explozia importurilor, arata datele Institutului National de Statistica. Mai mult, aici.

MARŢI

„Isarescu a obtinut stoparea relaxarii fiscale”, este principalul titlu de marţi din Business Standard. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, premierul Calin Popescu Tariceanu si ministrul Finantelor, Varujan Vosganian, au ajuns la o intelegere prin care au convenit sa nu mai relaxeze politica fiscala pana cel mai devreme in 2009, pentru a nu risca stabilitatea financiara a Romaniei. “Sub nicio forma politica fiscala nu trebuie sa se mai relaxeze, nici la sfarsitul acestui an si nici in 2008. Am aici acceptul primului-ministru si al ministrului Finantelor”, a declarat Isarescu. El a mai adaugat ca ar trebui sa asistam la o intarire a politicilor fiscale, insa anul 2008, fiind an electoral, nimeni nu isi va asuma restructurari ori corectii ale salariilor la nivelul productivitatii. Citeşte complet ştirea.

Gardianul scrie şi el despre conferinţa de luni a lui Isarescu. Banca centrala nu poate stapâni singura inflatia în crestere puternica din ultimele doua luni. Este nevoie, pe langa politica monetara, si de politici fiscale si structurale mai restrictive, a declarat, ieri, Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a României (BNR). Materialul complet.

„Ploaie de euro prin Legea Investiţiilor”, titrează România Liberă. Legea investitiilor ar putea fi votata in Parlament luna viitoare, a anuntat ministrul Economiei si Finantelor. Actul normativ aproba stimulente financiare pentru investitorii romani si straini care infiinteaza noi locuri de munca. Pentru fiecare job nou – creat, firmele care investesc un milion de euro pot primi intre 250 si 2.000 de euro de la buget. Pe larg, aici.

Legea Investiţiilor este prezentată şi în Gândul. Investitorii străini şi români ar putea beneficia de facilităţi precum bonificaţii de dobândă la unele credite şi contribuţii financiare de la buget, de până la 2.000 de euro, pentru fiecare loc de muncă nou creat, potrivit proiectului de lege a investiţiilor. Citeşte mai mult.

MIERCURI

Rusia invadeaza Romania prin Asia Centrala”, scrie Cotidianul. Dupa kazahii de la KazMunai, azerii de la SOCAR folosesc Romania ca poarta de intrare pe piata UE. Ambele ţări graviteaza pe orbita Kremlinului. Compania petroliera SOCAR, controlata de statul azer, va deschide anul viitor retele de benzinarii in state din UE, printre care si Romania, a declarat presedintele societatii, Rovnag Abdullayev. Materialul complet.

Echivalentul a peste trei miliarde de euro. Atit reprezentau, la finele lunii august 2007, depozitele strainilor (persoane fizice si firme) in bancile din Romania, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR), mai cititi in Cotidianul. Valoarea, constituita in cea mai mare parte din economii in lei, consemneaza o triplare fata de finele lui 2006 si o crestere de patru ori fata de 31 august 2006, cind nerezidentii aveau doar 884 de milioane de euro in depozite. Explicatia tine de aprecierea agresiva a leului si de diferentele inca mari de dobinda dintre plasamentele in lei si cele in alte monede. Mai mult, aici.

Maximele istorice nu mai sunt o surpriza pentru cotatia petrolului, care s-a apropiat la doar 2 dolari de cel mai ridicat nivel atins vreodata – 90 de dolari (ajustat la inflatie) in 1979, odata cu revolutia din Iran, scrie Evenimentul Zilei. Ceea ce-i sperie insa pe analisti este ritmul cu care creste pretul petrolului pe pietele internationale, depasind cu 8 dolari nivelul din septembrie si cu 10 dolari pe cel din august 2007. Citeste complet.

JOI

Business Standard informeaza ca privatizarea Automobile Craiova ar putea fi amanata. Guvernul a aprobat, ieri, un memorandum prin care sunt suspendate dezbaterile din Parlament la proiectul de lege privind unele masuri pentru privatizarea SC Automobile Craiova, pana la decizia Comisiei Europene. Citeste stirea.

Curierul National anunta si el ca Privatizarea Automobile Craiova a intrat în stand-by. Guvernul a aprobat, în şedinţa de ieri, un memorandum prin care sunt suspendate dezbaterile din Parlament pe proiectul de lege privind privatizarea Automobile Craiova. Potrivit ministrului delegat pentru relaţia cu Parlamentul, Mihai Voicu, procedurile legislative vor fi reluate imediat după ce Comisia Europeană se va pronunţa în cazul tranzacţiei. „Estimez că, după reluare, dezbaterile vor fi încheiate în circa trei săptămâni şi la Camera Deputaţilor”, a spus Voicu. Materialul complet.

„Ford de Craiova, esecul anului”, scrie Evenimentul Zilei. Sansele ca privatizarea sa fie finalizata pana la sfarsitul lui 2007 sunt nule. Declaratiile pompoase ale oficialilor romani legate de „privatizarea anului” vor ramane pentru cel putin trei-patru luni vorbe goale. Fortat de ancheta demarata de Comisia Europeana, executivul a decis ieri sa inghete orice pas urmator care i-ar fi adus pe americanii de la Ford in cateva saptamani la Craiova. Citeste acest articol.

VINERI

„S-a vandut BT Asigurari. Cine urmeaza?” – se întreabă Business Standard. Francezii si-au facut intrarea pe piata de asigurari din Romania, prin compania Groupama, unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata din Franta. Firma a achizitionat 90% din subsidiara de profil a Bancii Transilvania, BT Asigurari. Urmatoarea miscare de proportii ar putea fi preluarea BCR Asigurari, principalii favoriti fiind, conform informatiilor din piata, austriecii de la Vienna Insurance Group (VIG), noii proprietari ai Asirom. Citeşte articolul integral.

Ziarul Financiar susţine că „tot Wall Street-ul s-a interesat de achizitia BT Asigurari”. Toate marile banci de investitii de pe Wall Street, reprezentand importante grupuri financiare, au fost interesate de achizitia BT Asigurari de la Banca Transilvania, aceasta fiind una dintre ultimele posibilitati de intrare pe piata locala a asigurarilor, care creste cu 30-40% in fiecare an. Citeşte articolul.

Rovinieta in 2008: minimum 28 de euro, anunţă Cotidianul. Tariful pentru utilizarea retelei nationale de drumuri, rovinieta, cu o durata de un an, va varia intre 40 de euro, pentru un autoturism non-euro, si 28 de euro, pentru un autoturism Euro 2 si peste, a anuntat Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR). Cuantumul taxei de drum, care va intra in vigoare de la inceputul anului viitor, a fost aprobat inca din anul 2002, calendarul de aplicare etapizata a tarifului de utilizare a drumurilor fiind convenit cu Uniunea Europeana, se arata intr-un comunicat al CNADNR. Amintim ca pentru autoturisme, in 2007, taxa de drum este cuprinsa intre 16 si 24 de euro. Mai mult, aici.

SÂMBĂTĂ

Petrolul a trecut de 90 de dolari pe baril, titrează Cotidianul. Pretul petrolului se mentine in apropierea nivelului-record de 90,02 de dolari pe baril, atins dupa inchiderea sedintei de joi a bursei, pe fondul deprecierii dolarului la un nou minim istoric fata de euro si al temerilor cu privire la stocurile de combustibil pentru iarnă. Citeşte mai mult.

Preţul petrolului a depăşit nivelul de 90 de dolari/baril, scrie şi Evenimentul Zilei. Pretul barilului de petrol a atins ieri nivelul de 90 de dolari pe baril la Bursa comerciala din New York (New York Mercantile Exchange), pe fondul temerilor legate de o eventuala interventie militara a Turciei in nordul Irakului care ar putea destabiliza Orientul Mijlociu si pe fondul deprecierii dolarului. Citeşte aici ştirea.

Un aviz negativ in investigarea vinzarii Automobile Craiova catre Ford, cu stergerea datoriilor companiei, ar pune in ilegalitate contractul de privatizare, mai aflaţi din Cotidianul. Daca Departamentul de Concurenta al Comisiei Europene da o decizie negativa in cazul de ajutor de stat suspect in privatizarea Daewoo Craiova, contractul semnat de Guvern cu Ford intra in ilegalitate, a declarat ieri Gheorghe Oprescu, presedintele Consiliului Concurentei, intr-o conferinta sustinuta alaturi de comisarul european Leonard Orban.Pe larg, aici.

Investigarea de către Comisia Europeană a vânzării Automobile Craiova este un subiect pe care îl abordează şi Gândul. Comisarul european Leonard Orban a solicitat colegiului Comisiei Europene să urgenteze investigaţiile cu privire la potenţialele ajutoare de stat ce vor fi acordate companiei americane Ford după privatizarea uzinei Automobile Craiova şi a atras atenţia autorităţilor de la Bucureşti să nu facă niciun gest de influenţare a Bruxelles-ului în acest caz.. Citeşte complet.