Sistemul fiscal împovărează, îţi scoate ochii din cap şi-ţi lasă, ca antreprenor, doar şansa evaziunii

0

LUCIAN ISAR: “Nu am urmărit toată declaraţia. Ce-aţi prins dumenavoastră mie îmi spune clar că cauţionează evaziunea fiscală. Mai mult, testul consilierului ne spune acelaşi lucru, pentru că altfel consilierul nu ar fi ieşit pe toate posturile să încerce să explice că nu despre asta a fost vorba”.

 

Analistul economic Florin Cîţu vede altceva în declaraţia guvernatorului: un îndemn la reformă.

 

SINCRON FLORIN CÎŢU: “Eu m-aş uita puţin în spate. Aşa cum mesajul domnului guvernator pentru sistemul bancar în care a spus că n-o să lungească scadenţe şi eu l-am citit ca pe un mesaj adresat băncilor pentru reformare aşa şi pe acesta îl citesc ca pe un mesaj în care guvernatorul încearcă să transmită un mesaj către politica fiscală, că trebuie reformată. Către codul fiscal că trebuie reformat”.

 

Cum a ajuns Mugur Isărescu la concluzia că sistemul fiscal împovărează antreprenorii?

 

Florin Cîțu: “Domnul guvernator este şi antreprenor. Şi cred că povara fiscală o simte pe propria piele, pe propria firmă de vin”.

 

Ministerul de Finanţe a împrumutat astăzi 500 de milioane de lei prin titluri la 6 luni, la cel mai redus cost de finanţare din 2005 până acum, de când există statistici la banca centrală. Mai exact, randamentul mediu a coborât la 5,22% la licitaţia de titluri de astăzi faţă de aproape 6% la emisiunea de titluri cu aceeaşi maturitate de acum o lună. Dobânda scăzută vine şi în contextul în care emisiunea de titluri a fost suprasubscrisă de peste 5 ori de investitori. Cu împrumutul de astăzi, Finanţele pun punct licitaţiilor pe luna februarie. În primele două luni ale anului, statul a atras aproximativ 18 miliarde de lei de pe piaţa internă, la care se adaugă alte 5 miliarde de lei de pe piaţa externă, bani obţinuţi prin emisiunea de obligaţiuni în dolari. În total, statul a împrumutat de la începutul anului 23,2 miliarde de lei, adică o treime din nevoia de finanţare estimată pentru acest an.

 

Analiştii Raiffeisen Asset Management estimează că evoluţia favorabilă a dobânzilor va continua şi la licitaţiile următoare. În opinia lui Florin Cîţu, emisiunea de luni demonstrează că deficitul este finanţat indirect prin lichiditate pe termen scurt.