Situaţie DISPERATĂ într-un spital din România: Pacienţii sunt internaţi pe holuri, din cauză că paturile sunt puţine

0

Medicul Mihai Ionac, şeful Clinicii de Chirurgie Vasculară a Spitalului Judeţean Timişoara, singura de acest gen din vestul ţării, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, că cele 27 de paturi ale clinicii ar fi insuficiente, ţinând cont că, în ultimii ani, numărul pacienţilor este în continuă creştere. Astfel, începând cu anul 2015, pacienţii sunt internaţi nu doar în saloane, ci chiar şi pe coridorul clinicii. Doar luni, cinci bolnavi erau cazaţi pe hol.

 

Medicul Mihai Ionac a afirmat că a făcut numeroase sesizări conducerii spitalului, dar şi către Ministerul Sănătăţii, începând cu anul 2014, în speranţa că se vor aloca cel puţin opt paturi în plus, dar nu s-a întâmplat nimic.

 

“Nouă ne-ar ajunge un număr de 35-40 de paturi şi am făcut solicitări pentru suplimentarea lor încă din anul 2014, inclusiv la Minister. În anul 2017, au fost operaţi 1.800 de pacienţi în cadrul Clinicii de Chirurgie Vasculară, peste 80% au avut nevoie de o intervenţie vasculară. Eu invit conducerea spitalului să vină în Policlinică sau în Urgenţe şi să facă triajul, să aleagă pacienţii pentru internare. Ceea ce nu înţelege conducerea spitalului este că medicina progresează”, a afirmat medicul Mihai Ionac.

 

Pe de altă parte, directorul Spitalului Judeţean Timişoara, Marius Craina, a declarat, luni, că potrivit unei analize realizate pe anul 2017, doar jumătate dintre pacienţi ar fi trebuit internaţi de urgenţă, restul putând fi programaţi. Astfel, Marius Craina l-a acuzat pe şeful Clinicii de Chirurgie Vasculară că a creat un subiect “artificial” şi că, de fapt, Mihai Ionac poate folosi paturile libere de pe celelalte trei secţii de chirurgie din cadrul unităţii medicale.

 

“Subiectul legat de internarea pacienţilor pe hol este creat artificial, tocmai pentru a distrage atenţia asupra unor evenimente pe care nu le doreşte să se propage, şi anume comportamentul pe care l-a avut vizavi de colegii mei de la blocul operator, şi nu numai. Avem un ordin de ministru care alocă un număr de 27 de paturi Secţiei de Chirurgie Vasculară. Este obligaţia medicului şef de secţie să gestioneze tratamentele, operaţiile şi internările în funcţie de numărul celor 27 de paturi existente. Cred că medicul Mihai Ionac practică un joc extrem de periculos, ca mersul pe sârmă, fără plasă dedesubt, pentru că continuă să ţină internaţi pacienţi pe coridoare, atât timp cât spitalul dispune de încă 180 de paturi de chirurgie, pe care pot fi internaţi aceşti pacienţi, dacă există o colaborare cu ceilalţi trei şefi de secţii de chirurgie”, a explicat Marius Craina.

 

Acesta îi atrage atenţia medicului Mihai Ionac că asemenea situaţii nu vor mai fi tolerate în cadrul spitalului.

 

„O analiză realizată pe anul 2017 a demonstrat că rata intervenţiilor vasculare este sub 45%, iar rata internărilor de urgenţă este în jur de 52%. Asta înseamnă că unul din doi pacienţi nu reprezintă o urgenţă şi poate fi programat”, arată Craina.

 

Directorul Spitalului Judeţean Timişoara l-a mai acuzat pe medicul Mihai Ionac că încearcă să distragă atenţia opiniei publice de la un scandal în care este implicat, cu privire la modul în care se comportă cu personalul medical.

 

Mai multe asistente şi infirmiere s-au plâns de faptul că şeful Clinicii de Chirurgie Vasculară le-a jignit şi le-a ameninţat că le taie cu bisturiul.